АНТИВАКСЕРИ СЕ ОКОМИЛИ НА ЛЕКАРЕ! Траже невероватне ГАРАНЦИЈЕ ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ детета, а могу уследити ОШТРЕ КАЗНЕ

Након епидемије коронавируса и ширења лажних информација о штетности вакцинације поједини родитељи антиваксери, који се противе вакцинисању своје деце, толико су убеђени у своје ставове да чак лекарима на потпис носе формуларе којима би лекар требало да гарантује да дете неће имати никакве последице од вакцине.
а
Фото: Freepik

Утицај антиваксера довео је до тога да се у Србију врати велики кашаљ, од ког је преминуло чак пет беба, док је потврђено 1.595 случајева великог кашља у периоду од 1. јануара 2023. до 28. јануара 2024. године.

Притисак на лекаре

Антивакцинални лоби толико је јак да је многе родитеље одвратио од обавезне вакцинације против опасних заразних болести, а лекари за Курир упозоравају да поједини очеви и мајке доносе педијатрима на потписивање сулуде формуларе тражећи гаранције да вакцина неће шкодити детету, а све како би спречили вакцинацију.

Епидемиолог др Зоран Радовановић рекао је за Курир да антивакцинаши имају раздоран утицај на поверење грађана и обухват вакцинацијом, те да су родитељи почели да праве формуларе које носе педијатрима на потпис.

Фото: Freepik

- Они условљавају педијатре да потписују те формуларе на којима педијатар гарантује да се детету неће десити ништа негативно од вакцине и да вакцина нема штетних састојака! Педијатар не може давати такве изјаве, он врши своју дужност, а родитељ је тај који је одговоран ако одбије да вакцинише дете. Ствар је у томе да вакцина спречава огроман број смртних случајева, јасно је да се код неког може десити алергијска реакција, али ви вакцином спасете милион људи, а 10 њих добије тешку алергијску реакцију - напомиње др Радовановић.

Он истиче да родитељи не би смели да тако нешто раде и наводе лекаре да такве изјаве потписују.

- Лекар је дужан да пријави такве родитеље судији за прекршаје. Проблем је што је то јако стресно и то је у неку руку и сукоб с родитељима. Дешава се да, кад пошаљу пријаву, она заврши у фиоци, често судије за прекршаје не предузимају ништа и такви родитељи ликују, а и ако их казне, то су казне испод законског минимума. Минимална казна је 30.000 динара, ако и након тога родитељ не вакцинише дете, следи казна од 150.000 динара, а ако и даље одбија да вакцинише дете, педијатар обавештава Центар за социјални рад због занемаривања детета - објашњава др Радовановић.

Фото: Freepik

Пад обухвата вакцинације

Да родитељи носе формуларе педијатрима, потврдио је и педијатар др Саша Милићевић, који са таквим родитељима није имао искуства, али неке његове колеге јесу.

- То су неки папири где лекар мора да потврди да се детету неће десити ништа од вакцине, што је бесмислено, јер, знате, вакцина, као и сваки други лек, може да изазове реакцију у виду температуре, црвенила или оспе. Ми лекари поступамо по препорукама СЗО и Лекарске коморе Србије, и придржавамо се календара имунизације - напомиње др Милићевић.

Фото: Freepik

Каже и да су ретки лекари који потпишу тај формулар, као и да је с тим почело током ковида, када је лоби антивакцинаша знатно ојачао.

- Вакцина је једина заштита против многих болести, као што је и велики кашаљ. Нашли смо се у оваквој ситуацији сада, имали смо и епидемију морбила и сада великог кашља јер је антивакцинашки лоби јак, и то представља велики проблем јер опада обухват имунизације и ревакцинације и јављају нам се епидемије болести које не би требало да буду актуелне - наглашава саговорник.

К1инфо

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести