Асиел: Гето вековима био резервисан за нас, данас је он српски

БЕОГРАД: Врховни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел упутио је председнику Србије Александру Вучићу и патријарху СПЦ Порфирију текст писма које су током акције "Олуја", он и тадашњи рабин Југославије Цадик Данон упутили патријарху српском Павлу, а у којем се указује да су прогони и протеривања исписали заједничке странице историје Срба и Јевреја.
g
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

У спомен на трагичне догађаје операције "Олуја" у Хрватској, августа 1995. године, Асиел је упутио писмо, у којем су он и Данон подеили бол са српским народом:

С дубоким болом у души, сведоци смо нечувеног егзодуса братског нам српског народа. Протеривања и прогони исписују странице и странице наше историје. Сада се то дешава српском народу. Гето је вековима био резервисан за нас, данас је он српски.

Према јеврејском календару, српски је егзодус почео у предвечерје 9. ава, дана и месеца, када су Јеврејима разорени и Први и Други храм. На тај дан су били протерани из Шпаније, а и прва гасна комора у Аушвицу била је отворена 9. ава.

Наши су мудраци пре скоро три хиљаде година учили: ''Бог је увек са прогоњенима. Када приповедник прогони праведника, Бог је са прогоњеним. Када зао прогони праведног, Бог је са прогоњеним. И када зао прогони злог, Бог је са прогоњеним ''Ваш бол је и наша бол".

Акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године, и то је највећи егзодус Срба од Другог светског рата, у којем је убијено и нестало више од 1.700 Срба, а протерано више од 250.000.

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести