БАТУТ УПОЗОРИО: Ево шта морамо да радимо током ПАКЛЕНИХ ДАНА, а шта треба ПОСЕБНО ИЗБЕГАВАТИ

Институт за јавно здравље Србије "Батут" упозорио је да у периоду од 26. до 28. августа постоје услови за појаву топлотног таласа на северу земље, у појединим деловима западне Србије и на подручју Београда, када ће у неким градовима температуре ваздуха достићи максималне дневне вредности у категорији "веома опасне појаве".
vrucina, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха биће у категорији 'веома опасне појаве' 26. и 27. августа на подручју Мачванског округа, 27. августа у Севернобачком округу, у категорији 'опасне појаве' у периоду од 26. до 29. августа на северу, делу западне Србије и на подручју Београда, а 28. августа у делу централне и источне Србије, наводи "Батут".

"Батут" је у упозорењу на својој интернет страници позвао грађане да се труде да им животни простор увек буде расхлађен, да смање топлотно оптерећење у свом стану или кући у најтоплијем делу дана.

У упозорењу се наводи да вентилатори могу делимично да расхладе просторију, али при температури изнад 35 степени не могу да спрече опасност од појаве поремећаја здравља изазваних топлотом, због чега су грађани позвани да, ако нису у могућности да расхладе свој стан, проведу два, три сата дневно у расхлађеном простору ван куће - као што су климатизове јавне зграде.

Грађани су позвани да избегавају боравак напољу од 10 до 17 сати, да не остављају децу, као ни животиње, у паркираним возилима, да расхлађују тело и хидрирају организам, а да приликом изласка напоље носе одећу од природних материјала, светлих боја, као и шешире или капе са широким ободом.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести