Батут: Још без укидања епидемије малих богиња

НОВИ САД: Иако се о епидемији малих богиња више скоро и не пише, највише захваљујући акцији пооштрених мера епидемиолошког надзора, и обавезној вакцинацији, деце до 18 година, епидемиолози из Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” и даље не спуштају рампу кад су ове мере у питању.
vakcina, pixabay
Фото: pixabay.com

Према “Батутовим” подацима, у мају је пријављено осам случајева обољевања од малих богиња – пет у Бору и три у Шапцу, због чега проглашена епидемија не може бити укинута.

Од почетка октобра 2017, до половине јуна ове године на територији Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је укупно 5.797 случајева малих богиња, од којих је 2.946 лабораторијски потврђено у Институту Торлак.

У овој епидемији због компликација узрокованих малим богињама регистровано је 15 смрти, а први преминули, крајем децембра 2017. године, био је уједно и први смртхни исход од малих богиња у Србији после 20 година. До краја априла 2018. године пријављено је још 14 смртних исхода узрокованих малим богињама.

Најмлађа оболела особа је стара 15 дана, а најстарија 71 годину. Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година. Већина оболелих особа (94%) невакцинисана је, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса. Од укупног броја оболелих, трећина је била хоспитализована или је хоспитализација у току. Од тежих компликација малих богиња регистровано је запаљење мозга код две и упала плућа код 587 оболелих особа. Од почетка октобра до 31. 12. .2017. године пријављено је 707 случајева малих богиња.

Током 2018. године пријављено је 5.076 случајева малих богиња, на територији свих округа у Србији, при чему је већина оболелих (80%) пријављена на територији Града Београда, Нишавског, Пчињског, Рашког и Јабланичког округа.

Ове године нема много пријављених случајева, јер су мере Министарства здравља, везане зе контролу обвезне вакцинације деце, почеле да дају резултате. Ипак, не прође месец, а да у Србији не буде регистрован покоји случај обољевања од малих богиња. Тако је у јануару 2019. пријављен  један случај малих богиња у Алексинцу. У фебруари је пријављен један случај малих богиња у Београду, а у марту један случај малих богиња у Бујановцу. Током априла пријављена су три случаја малих богиња, два у Београду и један у Врању, да ви прошлог месеца било пријављено осам случајева: пет у Бору и три у Шапцу у епидемији која је пријављена у последњој недељи маја.

Према одлуци, да би се укинула епидемија, потребно је да прође период најмање двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, што се, с обзиром на то да су обољевања од малих богиња бележена крајем маја, неће десити ни у јуну, бар кад је територија целе Србије у питању.

Љ. П.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести