Епидемији малих богиња ближи се крај

НОВИ САД: Од почетка октобра 2017. године, до осмог марта ове године године на територији Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је укупно 5.785 случајева малих богиња, од којих су 2.934 лабораторијски потврђена у Институту Торлак.
vakcinacija
Фото: Dnevnik (arhiva)

Стручњаци Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” кажу да је укупан број регистрованих смртних исхода због компликација узрокованих малим богињама износи 15. Крајем децембра 2017. године пријављен је први смртни исход од малих богиња у Републици Србији после 20 година. До краја априла 2018. године пријављено је још 14 смртних исхода узрокованих малим богињама.

Најмлађа оболела особа стара је 15 дана, а најстарија 71 годину. Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година.

Већина оболелих особа (94 посто) била је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

Од укупног броја оболелих, трећина је била хоспитализована. Од тежих компликација малих богиња регистровано је запаљење мозга код две и упала плућа код 586оболелих особа. Од почетка октобра до 31. децембра 2017. године пријављено је 707 случајева малих богиња, кажу епидемиолози у “Батуту”.

Највише оболелих забележено је у 2018. години: за годину дана пријављено је 5.076 случајева малих богиња. Случајеви малих богиња регистровани су на територији свих округа у Републици Србији, при чему је већина оболелих (80 посто) пријављена на територији Града Београда, Нишавског, Пчињског, Рашког и Јабланичког округа.

Захваљујући пооштреним мерама надзора над малим богињама, у складу с Планом активности за одстрањивање ове болести у Србији (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица), епидемији се, надају се стручњаци, ближи крај. Од почетка октобра прошле године до данас, интензивно се спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа  узраста од навршених 12 месеци до навршених 18 година.

Тако је у јануару ове године пријављен само један случај малих богиња у Алексинцу, а прошлог месеца пријављен је један случај малих богиња у Београду. Од почетка марта 2019. до данас није било пријављених слчајева малих богиња.


Нови Сад без морбила од октобра прошле године

Епидемија малих богиња укидана је у градовима и окрузима, како су се за то стицали услови, а један од најважнијих је одговарајући обухват вакцинацијом деце и одраслих. У Новом Саду епидемија морбила проглашена је у јануару 2018, а укинута је у октобру 2018. године. Од почетка епидемије до данас у Новом Саду било је пријављено 78 оболелих.


Да би се укинула епидемија, потребно је да прође најмање двоструко више времена у у периоду двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, а то је минимум 24 дана. Ако март прође без обољевања од малих богиња, може се очекивати да се у априлу подигне.

Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоност, остварене контакте, мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, односно најмање а у складу са параметрима у оцени и процени епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Републике.

И. В.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести