Батут: Регистровано 5.785 случајева морбила, 15 смртних исхода

БЕОГРАД: Од почетка октобра 2017. године до 22. фебруара 2019. године у Србији је регистровано 5.785 случајева малих богиња (морбила), а 15 особа је преминуло од компликација узрокованих морбилама, саопштио је Институт за јавно здравље ''Др Милан Јовановић Батут''.
7-morbile.jpg Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У извештају ''Батута'' наводи се да је први смртни случај пријављен крајем децембра 2017. године после 20 година, а да је до краја априла 2018. године пријављено још 14 смртних исхода због малих богиња. 
Најмлађа оболела особа је новорођенче од 15 дана, а најстарија има 71 годину, док је највећи број оболелих је међу младим од пет и старијим од 30 година. 
Већина оболелих особа (94 одсто) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса. 

Од укупног броја оболелих - 33 одсто је било хоспитализовано или је хоспитализација у току.
Од тежих компликација малих богиња регистровано је запаљење мозга код две и упала плућа код 586 оболелих особа. 
Од почетка октобра до краја децембра 2017. године пријављено је 707 случајева малих богиња. 

Током 2018. године пријављено је 5.076 случајева малих богиња у Србији, а 80 одсто оболелих пријављено је на територији Београда, Нишавског, Пчињског, Рашког и Јабланичког округа. 
У јануару 2019. године пријављен је један случај малих богиња у Алексинцу, а почетком фебруара један случај у Београду. 

Од 9. октобра 2017. године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести, која укуључује пријаве сумње, лабораторијску дијагностику, изолацију и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинацију невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа. 

Како се наводи, интензивно се врши и вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од 12 месеци до 18 година. 
Из ''Батута'' напомињу да мере поштреног надзора треба спроводити до даљњег, односно најмање у периоду двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, а у складу са параметрима у оцени и процени епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Србије.

EUR/RSD 117.1708
Најновије вести