Беговић: MMР вакцина потпуно безбедна и испитана

БЕОГРАД: MMР вакцина је потпуно безопасна и прошла је сва исптитивања Агенције за лекове, истакла је данас епидемиолог Градског завода за јавно здравље Ивана Беговић Лазаревић и упозорила да због одлуке појединих родитеља да не вакцинишу децу прети опаснист од нове епидемије морбила.
vakcina, pixabay
Фото: pixabay.com

Она је казала да ставови "антиваксера", поприлично забрињавају, јер су довели до тога да данас у 21. веку људи оболевају од морбила, заушака и рубеле и подсетила да је 2017. године за време последње епидемије морбила умрло 15 људи.

"Морбила је јако заразан вирус. Једна особа у коју уђе вирус у просеку може да зарази 118 људи из свог окружења", рекла је Беговић за К1 телевизују.

Објаснила је да заражени шире вирус све док не изађу оспе, те је велики број људи у опасности, јер ништа не указује на то да ће се особа разболети.

Према њеним речима, у ризику од оболевања су све особе које немају имунитет и не смеју да се вакцинишу - труднице, бебе до 12 месеци, деца, особе које користе кортикостероиде и оболели од малигних тумора.

Беговић је рекла да колективни имунитет који се стиче вакцинациом штити ризичне групе. 

Докторка је нагласила да је забринутост родитеља због штетних ефеката вакцине MMR неоснована, с обзиром на то да исправност вакцине потврђују студије из целог света.

Додала је да је неопходно радити на едукацији људи и упућивати их на стручну литературу, јер, како каже, благовременом вакцинацијом родитељи штите имунитет своје деце.

На питање колико је родитеља који нису вакцинисали своју децу кажњено Беговић је рекла да о томе нема податак, али да верује да тај број није већи од двоцифреног.

Такође, казала је да се јавља проблем у законодавном овиру због опречних закона у здравству и образовању, односно да је вакцинација обавезна како би дете могло да уђе у предшколске и школске колективе, али да, са друге стране Закон о образовању, налаже да на школовање имају право сва деца.

Беговић је поновила да је MMР вакцина потупно безбедна, апелујући на родитеље да се понашају одговорно и поштују све прописане мере имунизације деце.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести