Београд ће пријавити епидемију грипа

БЕОГРАД: Градски завод за јавно здравље пријавиће епидемију грипа Институту за јавно здравље "Батут", јер је током прошле недеље у престоници регистровано 1.707 пацијената са симптомима сличним грипу и 24.348 оболелих од акутних респираторних инфекција.
prehlada grip pixabay
Фото: pixabay.com

"Пријава грипа само значи да смо регистровали обољевање код већег броја људи. То не значи да се ради о тежој болести или нечему новом, већ само да је већи број људи оболео од грипа", каже за Танјуг епидемиолог прим. др Лепосава Гаротић Илић, начелница Јединице за имунизацију ГЗ З З.

Највећи број оболелих са респираторним инфекцијама је међу децом школског узраста - 42,8 одсто.

"Што се тиче оболења сличних грипу регистровано је 1.707 оболела особа, што је 2,2 пута више у односу на претходну недељу. Највећи број оболелих је у узрасту од пет до 19 година - 66,9 одсто", појашњава наша саговорница.

На територији Београда активност вируса грипа је на средњем нивоу. У циркулицији су сва три типа вируса који се налазе у вакцини - А (Х1), А (Х3) и Б. Они су лабораторијски потврђени у Националној лабораторији за грип на Торлаку.

Веома висока активност вируса грипа бележи се у Словенији, висока активност вируса грипа у Турској, Бугарској, Луксембургу, средња Македонији, Грчкој, БИХ, Аустрији, Италија, Шпанија.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести