Београд на води: Нисмо били одговорни за чување локомотиве

БЕОГРАД: Предузеће "Београд на води" саопштило је да нема никакву одговорност за чување имовине Железничког музеја, одакле је 31. августа исечена и у деловима однета локомотива направљена 1864. године.
LOKOMOTIVA
Фото: Tanjug/ Rade Prelić

"Иако је предвиђено да парцела на којој се налази депо Железничког музеја буде део пројекта Belgrade Waterfront, компанија још није преузела ту парцелу. Њоме не управља нити има икакве ингеренције везане за обезбеђење имовине која се тамо налази“, наводи српско-арапско предузеће "Београд на води" у одговору за Инсајдер.

Депо Железничког музеја је део Ложионице београдске Железничке станице, у близини Београдског сајма, а директор музеја Ненад Војчић објаснио је за медије да је, према сведочењима, 16 људи бренерима исекло локомотиву "Пула" која је припадала серији железничких машина које су се користиле у изградњи Суецког канала, и која је под заштитом Републичког завода за заштиту споменика.

Војчић не негира своју одговорност за сигурност артефаката, али истиче да он нема никакав начин да физички брани изношење локомотиве. Он тврди да је писао Министарству саобраћаја, Министарству културе, као и челницима пројекта „Београд на води", јер се складиште налази на њиховом на простору.

Иначе, Музеј железнице није био планиран за рушење, упркос изградњи Београда на води, већ је у оквиру овог пројекта планирана његова реконструкција.

EUR/RSD 118.3533
Најновије вести