Београд: Оборен температурни рекорд за 27. октобар

БЕОГРАД: У Београду је данас у 14:00 часова измерена температура од 26,2 степени Целзијусових, чиме је оборен београдски дневни температурни рекорд за 27. октобар, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ).
lepo vreme, tanjug fkraincanic
Фото: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

Оборен је, наиме, рекорд из 2006. године, када је измерено 26 степени Целзијусових.

У Београду су кроз историју забележене и температуре од преко 30 степени целзијусових крајем октобра, а најтоплији октобарски дан био је 2. октобар 1932. године са 34,7 степени Целзијусових, наводе у РХМЗ.

Имајући у виду да су просечне вредности максималне температуре за Београд за крај октобра од 13 до 16 степени, а за почетак новембра од 11 до 15 степени Целзијусових, јасно је да су температуре тренутно знатно изнад посека.

Из РХМЗ поручују да ће и јутарње температуре у овом периоду бити значајно више од просечне вредности минималних температура.

Разлог за неуобичајено топло време у Србији су изражена југозападна струјања и фенски ефекат ветра, изјавила је за Танјуг Мирјана Гулан из Републичког хидрометеоролошког завода Србије.

Она каже да на температуру утиче и прилив топлог ваздуха са Медитерана и Севера Африке.

"Орографија Динарида узрокује фенски ефекат, који доприноси температурама изнад просека за овај период године", објашњава Гулан.

Очекује се да ће топло време потрајати и следеће седмице, са благим падом од четвртка. У том периоду се такође очекују значајно више температуре од просека за ово доба године, изнад 20 степени Целзијусових.

У планинским подручјима прогнозирани су и појачани удари ветра, а падавине се очекују локално.

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести