Бетанија регионални лидер у едукацији о анестезији

Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине у претходна два дана била је четврти пут домаћин Годишње школе анестезије и акушерства,

националног симпозијума с међународним учешћем које се седми пут одржава у нашој земљи. Управник Клинике професор др Тихомир Вејновић каже да, захваљујући овој сарадњи у коју су укључени стручњаци из Америке и Европе, наши лекари имају најновије информације о акушерској анестезији и акушерству.

Бројне предрасуде везане су за епидуралну аналгезију, те често жене мисле да од ње могу да остану парализоване. Професор др Куртис Бејсинџер из Ванделбит универзитета у Нешвилу, САД, каже да је то заблуда.

- Епидурал је потпуно безбедан и око 80 одсто мојих пацијенткиња тражи ову анестезију на порођају. Он повећава безбедност пацијента и смањује све ризике од порођаја, као и ризик од смрти. Пацијенткиња је сигурнија с епидуралом, него без њега, током самог порођаја. Могућност парализе је нула, а једна од сто жена након порођаја има осећај слабости у ногама и болове у леђима, без обзира на то да ли је добила епидурал или се породила без њега - казао је за “Дневник” професор Бејсинџер и додао да су уз епидурал безбеднији и мајка и дете.

Шеф анестезије за порођаје из Медицинског центра “Сани Даунстејт” у Бруклину, САД, др Иван Величковић објашњава да су он и његове колеге дошли у Нови Сад како би нашим лекарима приближили оно што раде у Америци.- Млада, здрава жена, која не кориси лекове, не може да има проблеме с епидуралном ансетезијом. Епидурал је сто посто оправдан. У Америци се годишње да око два и по милиона епидурала, а шанса да се нешто деси пацијенткињи је занемарљива - истакао је др Величковић.

У новосадском породилишту епидурал се даје већ две деценије, а током последњих десет година то је интензивније него раније. Осим главобоље код око један одсто пацијенткиња, није било других притужби, нити трајних последица.Др Вејновић је у фебруару био у САД као гост америчког Удружења за акушерску анестезију “Кибел”, с којом је потписан уговор о сарадњи са Медицинским факултетом у Новом Саду и Клиником за гинекологију и акушерство.

- Тако је озваничена сарадња која је била везана за струковна удружења и базирана на ентузијазму колега. Овога пута је из Америке дошло 12 доктора, и то осам професора и четворо лекара на специјализацији - навео је Вејновић и оценио да се оваквим скуповима испуњава Хипократова заклетва која лекаре обавезује на преношење знања.

Посећеност Школе је велика и у оквиру ње је добра сарадња наших лекара са колегама из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Румуније и Словеније. Школу акушерске анестезије подржава Светска федерација анестезиолога, Секција за анестезију, интензивну терапију и терапију бола Српског лекарског друштва, као и Актив за акушерску анестезију.

Љ. Петровић

 

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести