Боцан-Харченко и чланови хора положили венце на Вечну ватру

БЕОГРАД: Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и чланови Хора "Турецки" положили су, поводом обележавања Дана Победе над фашизмом, цвеће на Споменик ослободиоцима Београда и Вечну ватру.
b
Фото: Tanjug (Tara Radovanović)

Амбасадор Боцан-Харченко поручио је да важно да се сетимо свих који су дали своје животе за слободу, да чувамо сецање на погинуле и руске и српске војнике.

Он је захвалио Михаилу Турецком, оснивачу Хора "Турецки", зато што је у Спомен комплекс Гробља ослободилаца Београда довео и чланове ансамбла, и нагласио да су уметност и песма, па и музика најаче оружје у борби против ревизије историје.

Музика и песма ће нам помоћи да се присетимо атмосфере у којој су били наши преци, рекао је амбасадор.

Михаил Турецки: Следећи пут певамо и на српском језику
 

Оснивач ансамбла и хора "Турецки" Михаил Турецки изјавио је вечерас, пред концерт поводом Дана победе, да ће следећи пут у Београду "Песме јединстава и победе", које изводе на седам језика, певати и на српском.

Фото: Tanjug (Tara Radovanović)

Певаћемо најбоље песме о подвизима, миру и рату да би људи чували историјско сећање, да се иста трагедија никада не би поновила, да знају да смо сви људи једног света ма где живели, рекао је он пред концерт на Тргу републике.

Турецки је рекао да "Песме јединства и победе" изводе широм света, у Европи, САД и Кини ....и да певају на француском, италијанском, енгеском, руском...

На спрском не певамо, то је наш пропуст, певаћемо други пут, рекао је он и додао да сви морамо да се ујединимо и сачувамо мир.

О томе је овај празник и наша песма, рекао је Турецки.

Хор Турецки, основан у Москви 1990. године, поред најпознатијих совјетских композиција "Смугљнка" „Кањинка“, "Треба нам једна победа", изводи и оне интернационалне као што су "Ода радости", "Бела ћао“...

Ивета Рогава из женског ансамбла рекла је да сви морамо чувати мир ма где живели и морамо се сећати свих који су за велику победу дали животе.

Турецки и чланови ансамбла су заједно са амбасадором Русије Александар Боцан-Харченком поводом обележавања Дана Победе над фашизмом положили цвеће на Споменик ослободиоцима Београда и Вечну ватру у Спомен комплексу Гробља ослободилаца Београда.

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести