Селаковић честитао Лаврову Дан победе над фашизмом

БЕОГРАД: Руски народ и други народи Совјетског Савеза су херојском одбраном своје отаџбине у Другом светском рату победили, не само агресора, већ и непријатеља читавог слободног човечанства, наводи се у честитки коју је поводом Дана победе над фашизмом српски шеф дипломатије Никола Селаковић упутио шефу дипломатије Русије Сергеју Лаврову.
Nikola Selaković Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Данас нико не сме да има сумње да је руски народ тај који је на данашњи дан задао смртни ударац најопаснијој идеологији и убилачкој машинерији коју је свет икада видео, каже се у честитки.

Додаје се да је српски народ поносан на своју антифишастичку традицију и чињеницу да је током Другог светског рата организовао први и најмасовнији оружани герилски отпор на окупираним територијама, и да је на сваку победу велике Црвене армије гледао као на сопствену победу.

Селаковић је истакао да ће Србија остати чврсто на позицијама неговања истине о Другом светском рату, а против покушаја да се ревизијом историје умањи пресудна и кључна улога Совјетског Савеза и херојског руског народа у победи над нацизмом.

Он је нагласио да као што су српски и руски народ тада били савезници у борби против светског зла, тако ће и данас бити јединствени у неговању сећања на страдалништво и непоколебљиви отпор наших предака.

Ватра на спомен-гробљу ослободилаца Београда, на којем раме уз раме почивају југословенски и совјетски хероји, гореће вечно, а вечни ће бити и наше сећање на славне тренутке заједничке историје и опредељеност да се заједнички боримо за мир и мултилатерализам у свету, а против сваке идеологије зла, закључује се у честитки министра Селаковића.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести