Данас се обележава Дан победе над фашизмом

БЕОГРАД: Обележавање 9. маја, Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, почело је јуче почасном артиљеријском паљбом са Савске терасе на Калемегдану.
vojska
Фото: Tanjug (Dimitrije Nikolić)

Наредбом председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, припадници Гарде Војске Србије извршили су почасну артиљеријску паљбу са десет плотуна, испаљених из шест артиљеријских оруђа, у присуству команданта Гарде Војске Србије, генерал-мајора Миломира Тодоровића, и бројних грађана, саопштило је Министарство одбране.

Поред овог, већ традиционалног догађаја, у којем је извођењем државне химне и маршева учествовао и Репрезентативни оркестар Гарде, Дан победе биће обележен и другим културним дешавањима, бројним концертима, пројекцијама филмова и четвртим свечаним маршом “Бесмртног пука“, који ће кренути од 17 часова испред Спомен парка ослободиоцима Београда и кретати се улицама Рузвелтовом и Булеваром краља Александра до Скупштине града Београда, додаје се у саопштењу.

Централни догађај поводом Дана победе је Приказ способности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова Републике Србије “Одбрана слободе”, који ће на основу одлуке председника Републике бити одржан 10. маја у Нишу.

Програм приказа обухвата свечани дефиле пешадијског ешалона, дефиле моторизованог ешалона, налет ваздухопловног ешалона и падобрански десант.

Планирано је учешће више од 4.000 припадника Војске Србије и МУП-а, око 300 борбених и неборбених возила и система, и око 40 ваздухоплова, додаје се у саопштењу Министарства одбране.

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести