Бољи квалитет живота оболелих од рака плућа

Од десет пацијената који се лече кубанском вакцином у Институту за плућне болести Војводине, њих шесторо је стабилно и код њих је у току терапија одржавања,

један пацијент је недавно започео терапију, а код троје оболелих дошло је до прогресије болести. У Институту кажу да су, с обзиром на природу и тежину болести, задовољни овим резултатима, као и подношењем терапије и квалитетом живота пацијената у току апликације лека.

Институт за плућне болести Војводине добио је у децембру прошле године дозе кубанске вакцине „цимавакс“, а прве терапије оболелих почеле су у јануару ове године. Да би пацијент био укључен у програм лечења „цимаваксом“, треба да има дијагнозу аденокарцинома плућа четвртог стадијума и да нема метастазе на мозгу. Осим тога, услов за почетак терапије је и да пацијенти нису били подвргнути неком виду лечења, односно да лечење започињу уз кубанску вакцину.

Начелница одељења за хемиотерапију Клинике за пулмолошку онкологију интерниста-онколог доцент др Далиборка Бурсаћ каже да пацијенти који добијају кубанску вакцину „цимавакс“ имају између 52 и 78 година и да су оба пола.

- У програму је десет пацијената, с тим што је десети укључен у програм од пре две седмице. Кубанска вакцина је за њих прва линија лечења и добијају је они који нису били укључени у неки третман или хемиотерапију. Шест пацијената који су сада стабилни добијају само „цимавакс“. С обзиром на стање и тежину болести, добар је резултат што је њих шесторо реаговало, тако да су сада само на терапији одржаванај кубанском вакцином. Задовољни смо и подношењем терапије и квалитетом живота у току апликације лека – каже за „Дневник“ доцент др Далиборка Бурсаћ.

Ова вакцина се раније није примењивала код нас, а и у свету има мало објављених радова, те не може да се направи поређење и процени успешност у односу на резултате у другим земљама. Др Бурсаћ каже како су током лечења могле да се појаве две врсте компликација, и то од хемиотерапије и од вакцине. Код 20 до 30 одсто пацијената постојала је локална реакција у виду отока и црвенила, као и краткотрајна и блага температура.

Др Бурсаћ наводи и да су свим пацијентима пре уласка у програм мерили епидермални фактор раста тумора и напомиње да је код ових шест стабилних пацијената тај фактор опао.

- Тај фактор је показатељ активности болести, а у случају ових пацијената он опада, што је добро – објашњава др Бурсаћ.

Пацијенти добијају вакцину „цимавакс“ комбиновано уз хемиотерапију, а пацијенти који су на одржавању, сада добијају само “цимавакс”. Они имају редовне двомесечне прегледе скенером грудног коша и ултразвуком абдомена.

У Институту за плућне болести Војводине кажу како су отворени за сарадњу и наставак програма, а наводе да и даље влада велика заинтересованост пацијената за кубанску вакцину.

Откако је кубанска вакцина стигла у нашу земљу, предвиђено је да се лечење одвија у три установе, од којих је једна Институт за плућне болести Војводине. Свака установа добија дозе вакцине за десет пацијената, а Институт је до сада у програм лечења укључио свих планираних десет пацијената.

- Ми смо референтна установа и имамо добре резултате, а ако постоји могућност даље сарадње, радо бисмо наставили програм лечења кубанском вакцином – каже др Бурсаћ.

Љ. Петровић

 

 

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести