Брнабић: План-за три године 100 одсто покривеност интернетом

БЕОГРАД: У Србији је тренутно покривеност интернетом око 60 одсто, а циљ је да у наредне три године 100 одсто грађана и привредника има приступ интернету, јер је то данас једно од основних људских права, изјавила је председница Владе Ана Брнабић.
b
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Најавила је да ће у марту бити расписан конкурс како би се интернет увео у 600 насеља у Србији и омогућило његово коришћење за 90.000 домаћинстава.

На отварању скупа “Дигитална сарадња: трансформација влада”, Брнабић је рекла да је данас пуштен у рад нови портал еУправе и поручила да је дигитализација и трансформација јавне управе велика шанса за корениту реформу.

Србија је потпуно посвећена дигитализацији и прошли смо заиста тежак пут у последње три године, али смо много урадили, рекла је Брнабић и навела да је Србија у последње три године од земље која није имала ни основне регистре у електронском облику постала земља у којој се највећи број информација међу органима размењује електронски.

Тако је навела да је број размењених докумената данас достигао осам милиона што објаснила је, значи да осам милиона грађана или привредника није морало да обилази шалтере и доноси “на ноге” папире као што је раније било.

Од земље у којој је сваки државни орган и локална самоуправа чувала документа у собицама дошли смо до државе која има најмодернији Дата центра где чувамо податке грађана на сигурном, а градимо још један савременији Дата центар у Крагујевцу, каже Брнабић.

Захваљући само јендом електронском сервису, као што је еБеба, родитељи су уштедели 1,3 милиона сати чекања и скоро четири милиона евра, јер се цео поступак регистрације новорођених беба заврши у породилишту за 15 минута.

Поред сервиса еБебе, Бранбић је најавила да ће у 2020. години бити омогућен електронски упис деце у вртиће, електронски упис у основне и средње школе.

Подсетила је да је уведен еДневник, еРецепт, еКатастар, е-инспектор, електронско плаћање пореза, електронска пријава сезонских радника, еПравосуђе...

Нагласила је да еУправа такође штити животну средину па тако, навела је, рачуница показује да смо до данас уштедели око 103 милиона листова А4 папира, што је 517 тона папира, и тако сачувано више од 10.000 стабала.

Брнабић је најавила да ће фокус владе у будућности бити на здравству, просвети, увођњу социјалних карата, и образовању.
Паралелно с развојем еУправе наш фокус се пребацује на јачање инфарструктуре како би пирвредници имали приступ безбедном интернет. Градимо путеве, али парарелно са тим влада озбиљну пажњу и новац улажзе у дигиталне путеве, рекла је премијерка.

Навела је да је почела изградња првог дигиталног коридора, Моравског коридора који ће, каже, омогућити грађанима и привреди у локалним самоуправа као сто су Чачак, Трстеник, Крушевац, да имају интерент квалитета једнаког или бољег него у Београду или Новом Саду.

Премијерка је рекла да очекује да ће данашњи скуп бити прилика да се размене искуства и сагледа како на најбољи могући начин искористити предности које пружа четврта индустријска револуција.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Радимо на дигиталним социјалним картама

Председница Владе Србије изјавила је да је израда закона о социјалним картама и њиховој дигитализацији при крају, што ће, каже, омогућити много боље располагање средствима намењим за социјално најугрожније становнике.

Она је новинарима рекла да ће фокус владе, поред дигитализације социјалних карата, бити и на дигитализацији здравства и просвете.

Брнабић је навела да у области социјалних карата има много неефикасности, а да ће нови закон о социјалним картама и прављење софтвера омогућити да наредна влада са истим утрошеним средствима много више помогне најугроженијим категоријама становништва.

Објаснила је да социјална помоћ захваљући еУправи бити много боље таргетирана.

Навела је да је даљи фокус и на дигитализацији здравства у које се годишње улаже више од две милијарде евра годишње.

Навела је да су у здравсту побољшане услуге грађанима, али да предстоји још посла на потпуној дигитализацији здравства што је, додаје, комплексан посао.

То је нешто што радимо с Министарством здравља, организацијама као што су Дигитална Србија и Налед. Правимо једну велику радну групу која ће на томе радити да би системи били увезани, да би било много више транспарентности и котроле и много боље управљање целим системом, рекла је Брнабић.

Трећа велика област на којој је такође фокус је просвета и увођење јединственог инрформационог система, каже Брнабић.

То ће, додаје, повећати транспарентност образовања, биће познато које су школе најбоље, које су мало лошије, тако да ће влада моћи посебну пажњу да посвети најбољим школама да би биле још боље, а другачију врсту пажње онима које су лошије.

Навела је да ће се радити на томе да се што боље увежу образовање и привреда и сагледа како унпаредити пружање информација о образованом систему младима, како би знали шта могу да очекују након одређене школе, колико брзо запослење и каква је просечна плата.


Поносна је, додаје, што су данас у Београду представници УН, међу којима је и Винћенцо Акваро, који води дигитализацију влада при УН, представници Естоније, земље која је препозната као лидер у дигитализацији, представници Немачке, Аустрије, Швајцарске, Кореје, али и представници Албаније и Северне Македоније, земаља које са Србијом учествују у такозваној “мини-Шенген“ иницијативи.

Славиша
03.02.2020 • 16:26
Све је то заиста лепо и корисно,али бих ја био нај срећнији човек на овом свету,кад бих ми успели да за три године,Србија успе да са 100% покрије пољопривредном производњом своје тржиште,а не да поред своје војвођанске житнице,увозимо брашно и ко зна какве пољ.производе,а то можемо.
EUR/RSD 117.5959
Најновије вести