Британска научница: Вакцина у септембру

ЛОНДОН: Вакцина против Ковид-19 могла би бити спремна већ у септембру, тврди професорка са Универзитета Оксфорд Сара Гилберт.
kovid 19
Фото: Tanjug/Pixabay, ilustracija

Гилберт каже да је "80 одсто сигурна" да ће вакцина, коју је развио њен тим, радити, преноси Скај Њуз.
Њен тим на Оксфорду део је глобалног напора да се пронађе вакцина против корона вируса који је усмртио више од 100.000 људи широм света, према подацима Универзитета Џонс Хопкинс.

Професорка је додала да ће тестирања на људима почети у наредне две недеље, и да она ради седам дана у недељи како би вакцина што пре била готова.

Мислим да постоји велика вероватноћа да ћемо успети на основу других ствари које смо урадили са овом врстом вакцине. Око 80 одсто, то је моје лично мишљење, рекла је Гилберт за часопис Тајмс.

Раније током недеље, истраживачи са Универзитета Саутемптон рекли су да су открили да вирус има "слабу заштиту", што значи да би вакцина могла лакше да се развије.

Велика Британија предводи у финансирању вакцина, а прошлог месеца је у међународни фонд убацила 210 милиона фунти - што је у том тренутку био највећи допринос за вакцину. Влада је такође саопштила да би била вољна да купи милионе доза, уколико се испитивања покажу успешним.

Међутим, упркос оптимизму са Оксфорда, други произвођчи вакцина рекли су да би могло проћи и годину дана пре него што вакцина буде спремна за дистрибуцију.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести