Брнабић: Епидемиолошка ситуација погоршава се из дана у дан

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се епидемиолошка ситуација погоршава из дана у дан.
2
Фото: Tanjug/ Zoran Žestić

Брнабић је на седници Скупштине на којој посланици постављају питања члановима Владе, казала да то погоршање ипак не може да се пореди са оним у претходним таласима, захваљујући томе што имамо 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана.

"Било би боље да смо око 60 или 70 одсто вакцинисаних", казала је Брнабић одговарајући на питање посланику Странке правде и помирења Самиру Тандиру и апеловала још једном на све да се вакцинишу, а посебно на младе.

Како је навела, наш здравствени систем не трпи јер су изграђене ковид болнице.

У бројкама, како је навела Брнабић, на данашњи дан вакцинисано је 2.687.143 пунолетних грађана, што је 49,8 одсто.

Брнабић додаје да 53 локалне самоуправе имају преко 50 одсто вакцинисаних, а да је 10 локалних самоуправа близу 50 одсто.

Нажалост, како каже постоји и осам локалних самоуправа које су испод 30 одсто вакцинисаних, а у Тутину ни 15 одсто грађана није вакцинисано.

Радимо даље на изменама Закона о подршци породици

Премијерка Ана Брнабић изјавила је а ће се наставити рад са цивилним организацијама на даљим изменама Закона о финансијској подршци породици са децом.

“Имаћемо додатну помоћ породиљама као што је најавио председник Србије Александар Вучић. На томе ћемо радити брзо, а друго, настављамо да радимо на даљим изменама закона”, рекла је Брнабић одговарајући на питање посланице СПС Снежане Пауновић о помоћи породиљама.

Пауновић је предложила да се донесе лекс специјалис и да се породиљама које су то биле у време пандемије увећа стаж за онолико месеци колико су провеле на породиљском, шест или 12 месеци.

“То би била једна од мера која помаже пронаталитетној политици”, рекла је Пауновић.

Брнабић је одговорила да је држава урадила до сада колико је могла, да се ишло у измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом, али да није сто одсто задовољна законом.

Према њеним речима, има још смислених предлога организација цивилног друштва, као што је помоћ предузетницама породиљама, те напоменула да ће се о томе још разговарати када се види са којим се буџетом располаже, јер треба размишљати и евентуалној додатној помоћи грађани и привреди.

Помоћ породиљама, каже, није затворена тема подсетивши да је и председник најавио додатну подршку.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести