Брнабић са СЗО: Ситуација озбиљна, држимо је под контролом

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић изјавила је данас да је тренутна ситуација са епидемијом коронавируса у Србији озбиљна, али да се захваљујући мерама, које држава предузима, држи под контролом.
Brnabić i Kluge Foto: Tanjug/video
Фото: Брнабић и Клуге Фото: Танјуг/видео

У разговору путем видео-линка са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом, Брнабић је истакла да свакодневно улажу напори како би се заштитио здравствени систем земље.

У циљу што ефикасније борбе са вирусом, од данас су усвојене нове, рестриктивније мере, истакла је премијерка Брнабић и додала да Србија наставља и даље да улаже значајна средства у здравство, које остаје кључни приоритет нове владе, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабић је рекла да је Србија веома заинтересована да дође до вакцине, чим буде одобрена од релевантних институција, као и да је Србија већ потписала предуговоре са појединим фармацеутским кућама које раде на изради вакцине.

Она је навела да ће вакцина бити бесплатна за све грађане Србије.

Регионални директор Светске здравствене организације за Европу Клуге поздравио је мере и напоре Србије у борби са КОВИД-19, уз оцену да је на том пољу направљен изузетан прогрес и истакао да посебно охрабрују информације о плановима владе за даљи развој и модернизацију здравственог система, кроз дигитализацију и формирање базе података.

Клуге је навео да, у борби са пандемијом, посебну пажњу треба обратити на школе, да се пажљиво прати примена и ефекат мера на школски систем и едукацију деце, како би се избегло да ова генерација ђака и студената буде жртва КОВИД-19.

Такође је напоменуо епидемиолошку разлику између основних и средњих школа.

На састанку је било речи и о важности система праћења контаката, како би се дошло до што прецизнијих података о броју оболелих, а премијерка Брнабић је истакла да Србија свакодневно повећава број тестираних грађана.

На почетку пандемије могли смо да тестирамо само 800 људи, док данас тестирамо ПЦР тестом 12.000 на дневном нивоу, рекла је Брнабић.

Састанку је присуствовао и министар здравља Златибор Лончар, чији је апел да се прва количина будућих вакцина у свим земљама прво равномерно обезбеди за здравствене раднике у ковид болницама наишао на одобравање Клугеа, који је потврдио да ће три одсто бити намењено за све здравствене установе и раднике у социјалној заштити.

Брнабић са представницима Фајзера о вакцини против короне

БЕОГРАД: Регионални директор компаније Фајзер за Адриатик регију, Роберто Рока, упознао је данас председницу владе Ану Брнабић докле се стигло са динамиком производње вакцине против корона вируса ове фармацеутске компаније, као и са процедуром регистрације вакцине у нашој земљи.

На видеоконференцији премијерке Брнабић са представницима фармацеутских компанија Бионтек и Фајзер, Рока је истакао да цене отвореност за сарадњу и ангажованост председнице владе, Владе Србије и председника Републике у процесу набавке вакцине против коронавируса за своју земљу у најкраћем року.

Брнабић је истакла да је циљ да грађани могу да изаберу коју ће вакцину примити, а у складу са препорукама и одобрењима надлежних здравствених установа Републике Србије.

На видеоконференцији учествовао је и министар здравља Златибор Лончар, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

 

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести