Цела Србија у НАРАНЏАСТОМ и ЦРВЕНОМ метео аларму ОВА ДВА ГРАДА У ОПАСНОЈ ЗОНИ, ево како да ПРЕЖИВИТЕ паклени дан (ФОТО)

У целој Србији данас и сутра биће претежно сунчано и веома топло, с највишом температуром до 38 степени, због чега се препоручује опрез, а на снази је и црвени метео аларм у појединим деловима Србије.
vrucina, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Републички хидрометеоролошки завод издао је најновију временску прогнозу за наредних седам дана, а метероролог Слободан Совиљ је објаснио шта нас чека у наредних неколико дана.

Метеоролог Совиљ, начелник временске прогнозе у Републичком хидрометеоролошком заводу, каже да ће и данас Србија бити у наранџастом и црвеном метео аларму, са температуром од 31 до 38 степени, али да нас од уторка очекује промена.

- Приближава нам се облачни систем из западног Средоземља, па ће се утицај фронталне зоне на нашу климу одразити од уторка – 29. августа, уз пад температуре од 7-8 степени. У ноћи између понедељка и уторка могућа је појава лкалних пљускова с градом, као и пад температуре. Од среде пад температуре, с пријатнијим јутрима и темперазуром од 25 до 30 степени, што је у просеку за крај августа - каже нам метеоролог Совиљ.

Према РХМЗ-у, екстремни временски услови биће у четири региона – Западној Србији, Шумадији, Поморављу и Југоисточној Србији – температура у тим регионима могла би да пређе 38 степени, а тада су угрожени животиње и људи (посебно хронични болесници, лица под терапијом и метеоропате), могући проблеми у снабдевању електричном енегргијом, опрез у саобраћају – повољни временски услови за шумске и друге пожаре.

Фото: Дневник/ Р. Хаџић

У понедељак у Србији претежно сунчано и веома топло са максималном температуром од 35 до 37 степени. После подне у планинским пределима југозападне Србије, а крајем дана на северозападу земље уз локални развој облачности пљускови са грмљавином.

Упозорење Батута

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је упозорење да су Лозница и Палић данас у "црвеној зони" што значи да је температура "веома опасна по здравље" 38 степени. У наранџастој зони, која означава температуру опасну по здравље, данас ће бити Сурчин, Палић, Кикинда, Зрењанин, Сомбор, Нови сад, Сремска Митровица, Ваљево и Београд.

Црвена зона означава веома опасне временске услове.

То су озбиљно одступање микроклиматских и амбијенталних услова од оних у зони термалног комфора, што представља повећану вероватноћу за наступање тежих манифестација топлотног стреса, попут топлотног осипа, топлотног едема, топлотне синкопе, топлотних грчева, топлотног исцрпљења и топлотног удара, кажу у Батуту.

Мере превенције су често мењање чисте и суве одеће, смањење интензитета физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре, редовни унос течности- чаша воде на сваких двадесетак минута, без обзира на евентуално одсуство осећаја жеђи.

Фото: Printscreen/BATUT

Током високих дневних температура, често смо склони да прескачемо оброке и да, уместо воде, уносимо хладне, слатке газиране напитке.

"Ови напици нас, у првом тренутку, расхладе али нас не рехидрирају на прави начин. Осим тога, газирана, слатка пића садрже доста шећера и временом, уз њихов већи дневни унос, може доћи до гојазности", кажу у Батуту.


Исхрана - воће, поврће

"Исхрана базирана на воћу, поврћу, спремању оброка динстањем или кувањем, не искључује да повремено посегнемо за сладоледом и да се тренутно њиме расхладимо али у томе морамо бити умерени и свесни да нас од дехидратације штити вода а да ће нас расхладити најпре воће и поврће, односно намирнице које садрже доста воде као што су краставац, парадајз, зелена салата, тиквице, брескве, лубеница", кажу у Батуту.

Лети се често, због врућина, не придржавамо времена оброка. Размаци између оброка су велики и обично се сведу на један или два у касним поподневним или вечерњим часовима.

"Без обзира на високе дневне температуре, у току дана морамо да имамо редовне, али, лагане оброке и ужине са доста воћа, поврћа, салата, супа или чорбица. Правилним распоредом оброка, одабиром намирница и њиховом припремом уз адекватан унос воде, чувамо здравље и спречавамо дехидратацију", наводе из Батута.


Да би се спречила дехидратација, до које лети може лако да дође, веома је важно да унесемо до две литре воде дневно.

Фото: Dnevnik.rs

"Количина унете воде може да буде и већа у зависности од степена физичке активности. Поред обичне воде препорука је и да се уноси вода са неколико капи лимуна или биљни расхлађен чај. Кафу и алохол би требало избегавати јер делују као диуретици и додатно појачавају губитак течности", наводе.

Осим довољног уноса течности, на високим температурама, мора се водити рачуна и о начину исхране. Неопходно је водити рачуна о начину припреме хране што подразумева да се предност даје кувању и динстању, а не поховању или пржењу. Избегавати брзу храну, пецива, јаку и масну храну.

Курир/Нова

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести