Црвени крст Србије 5. децембра обележава Међународни дан волонтера

БЕОГРАД: Под слоганом "Буди хуман - снага човечности (моћ доброте)“, Црвени крст Србије и ове године обележава 5. децембар - Међународни дан волонтера, скрећући посебну пажњу на волонтере који делују у својим локалним заједницама.
humanitarnost solidarnost volonterizam pixabay
Фото: pixabay.com

Црвени крст сматра да је управо њихов допринос оно што те заједнице чини отпорнијим на ризике, као што су природне катастрофе, економске, политичке и здравствене кризе, саопштила је данас та организација.

Црвени крст Србије, највећа и најстарија волонтерска организација у земљи, подсећа да су волонтери незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју и да је њихов учинак вишеструк.  

Волонтери омогућавају да људи који живе у отежаним животним околностима постану равноправни чланови друштва и кроз своје ангажовање штите рањиве угрожене групе од економске, друштвене и политичке маргинализације. Радећи на унапређењу своје заједнице, волонтери кроз рад, бригу и учење мењају свој живот и живот својих суграђана.

Црвени крст наводи да волонтери могу бити особе из свих друштвених група, као и свих узраста и имовинског стања, а активности на којима су ангажовани зависи да ли је у питању учествовање у периодичним акцијама или у сталним програмима. 

"Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже вам да останете физички активни", истичу из Црвеног крста Србије.

Према подацима Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца на глобалном нивоу у различитим програмима учествује више од 12,5 милона волонтера. 

У оквиру Црвеног крста Србије ради 60.000 волонтера. Већину, од 60 одсто, чине млади волонтери, 20 одсто је старијих, а 20 одсто волонтера чини радно способно становништво.

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести