ЧУБРИЛО НАЈАВИО: СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ПЕТ ДАНА ПРЉАВЕ КИШЕ У Србију стиже песак из Сахаре, ево када стиже захлађење

Температура ваздуха у фебруару достизала је чак до 23 степена, и до краја месеца биће дана када ће она бити опет виша за 10-15 степени Целзијуса од просечне за ово доба године. Међутим, наредних дана стижу нам падавине уз појачан ветар у појединим деловима земље, а уз падавине се очекује и песак из Сахаре, такозвана „прљава киша“ и то током чак четири до пет дана!
a
Фото: pixabay.com/printscreen

Временска прогноза каже да ће сутра у Србији бити промењиво облачно, ветар ће бити слаб и умерен, а слаба, краткотрајна киша је могућа у централним, јужним и источним пределима.

 У Београду ће температура бити до 13 степени максимално, а очекује се да достигне и до 16 степени у појединим деловима земље.

Топлије, за степен – два, биће и наредног дана, односно у четвртак, уз промењиво облачно време са сунчаним интервалима.

Фото: pixabay.com
 У петак до 20 степени, али негде и олујни удари ветра

Међутим, у петак 23. фебруара уз пораст температуре и пролећних 15-20 степени биће умерено облачно, а ветар ће на југу Баната и на планинама повремено достизати олујне ударе.

 За викенд топло, али облачно и кишовито

И током викенда ће бити ветровито, али ће се задржати топло време за температурама од око 18 степени.

Метеоролози су најавили и јаче наоблачење, повремено са пљусковима и кишом у суботу.

У Београду, Новом Саду, Крагујевцу и другим градовима је могућа киша и у недељу.

И метеоролог-аматер Марко Чубрило прогнозира да ће за викенд, под утицајем секундарног циклона, бити променљиво облачно и релативно топло уз смену сунчаних и облачних интервала.

Повремено ће, додаје, бити услова за појаву кише, а биће и пљусковитих падавина. Температуре ће бити знатно изнад просека, максимално од 7 до 20 степени Целзијуса.

Фото: Pixabay.com

"Прљава киша" од петка па све до 27. фебруара

Чубрило је изјавио да ће у петак због јаког јужног струјања ваздуха до нас стићи песак из Сахаре и наредна четири – пет дана, до уторка 27. фебруара, падаће „прљава киша“. Он је објаснио да је то природна појава, нормална, није неуобичајена и често се дешава у Србији.

Кишу са честицама пустињског песка приметићемо након што се капи осуше и на прозорима, аутомобилима, металним и другим површинама буду уочљиви трагови песка.

Чубрило је и раније истакао за „Блиц“ да ова појава нема негативан утицај на здравље људи и да не утиче на квалитет живота, осим што је потребно, из естетских и хигијенских разлога, очистити површине на којима се песак задржао.

Фото: pixabay.com / dnevnik.rs

 Озбиљнији снег можда само изнад 1.200 метара надморске висине

Ове седмице слаб снег се очекује само на изнад 800 метара надморске висине, док је изнад 1.200 метара надморске висине могућа појава мало јачих налета снега.

До краја месеца топлије од просека уз повремене падавине

- Од недеље ће бити и даље нестабилно уз падавине и мало свежије, те ће планине преко 900 метара надморске висине имати снежне падавине, понегде и обилније. Јужни ветар ће ослабити и окренуће се на умерен, западни и северозападни, док ће се дневни максимум кретати од 5 на западу, до око 12 на истоку региона. Око 28. фебруара биће поново стабилније и топлије и, према тренутној процени, све до око 5. марта поново ће бити врло нестабилно, али релативно топло. Тек након тог дана почињу да се јављају сигнали могућег јачег захлађења – поручује Марко Чубрило.

Фото: Pixabay.com/ Youtube/ Printscreen/ Gradski podkast/ Dnevnik.rs

Првих 10 дана марта хладнији период

Чубрило каже за „Блиц“ да до краја фебруара ипак више неће бити праве зиме и да је реално рећи да је крај правој зими, мада остају упитно првих 10 до 15 дана марта, када смо још увек у зимском годишњем добу.

- С обзиром да је фебруар био топао и да ће остати релативно топао, врло вероватно да нас у првих 10 дана марта очекује још један хладнији период. За снег у низијама је тешко рећи у овом моменту, али на планинама ће га поново бити. Планине ће профитирати од мартовског снега, међутим, велика зима са јаким, дуготрајним мразевима се не може вратити више лако. Краћи хладни продори су могући и снег је технички могућ и у низијама. Не би то био снег који би се одржао недељу дана, али три до четири дана снега у марту је и те како могуће, па чак и крајем тог месеца, а поготово у прве две недеље – каже Марко Чубрило за „Блиц“.

Блиц

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести