Да ли је органска храна коју једемо заиста органска

Какву храну једемо – питање на које одговор траже и струка и грађани. О безбедности хране и њеном утицају на здравље људи, данас ће у Српској академији наука и уметности говорити водећи научници из Европе и света.
hrana obrok
Фото: pixabay.com

Препорука грађанима је да једу свеже воће и поврће, а ових дана велик је избор и у продавницама и на пијацама. Међутим, 70 одсто хране прска се хемикалијама.

Један од организатора скупа у САНУ Тања Ћирковић Величковић каже да је начин на који се храна производи велики проблем.

"Храна се током производње прска хемикалијама, које онда дођу на нашу трпезу. Свежа храна није здрава колико би требало да бдуе, али је и даље здравија од хране која се припрема пржењем и гриловањем, али и од обрађене хране у коју се додају адитиви", наводи Ћирковић Величковићева.

Због загађења нашег окружења поставља се и питање колико је органска храна заиста органска, нарочито ако се узму у обзир загађеност суседних ораница, али и последице бомбардовања 1999. године.

"Питање је да ли уопште постоји органска храна. Оно што ми знамо, земља, вода и ваздух су загађени. Чак и ако не уносите додатне хемикалије, те супстанце долазе у храну", упозорила је Ћирковић Величковићева.

Грађанима саветује да не обрађују термички храну и да се што разноликије хране.

Данас се одржава прва радионица међународног пројекта под окриљем Хоризонта 2020. Окупиће се светски позната имена која ће разговарати на тему везе између загађености животне средине, квалитета хране и нашег здравља.

Пројекат је покренут у циљу формирања мреже која ће да допринесе новим сазнањима и утврди везе на молекуларном нивоу у променама животне средине, односно загађења и квалитета хране.

(РТС)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести