Дан сећања на жртве Холокауста 

БЕОГРАД: У Србији се данас обележава национални Дан сећања на жртве Холокауста и геноцида над Србима, Ромима и Јеврејима за време Другог светског рата. 
staro sajmiste, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, је државни празник у Србији, који се обележава сваке године 22. априла и који је посвећен сећању углавном на Србе, али и Рома и Јевреје, и страдале у масовним злоцинима током Другог светског рата у Независној Држави Хрватској и у окупираној Југославији.

Дан сећања на жртве геноцида обележава се у спомен на 22. април 1945. године кад је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у тзв. Независној Држави Хрватској.

Систем концентрационих логора “Јасеновац” представља једно од највећих стратишта у Другом светском рату.

Од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском). Осим логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина, систем концентрационих логора обухватао је више локалитета на територији данашње Републике Хрватске и Босне и Херцеговине.

Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је концентрациони логор на Старом Сајмишту у Београду, чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно убијани од 1941. до 1944. године.

Заменик градоначелника Горан Весић на државној церемоји положиио је венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату поводом обележавања националног Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма на Старом сајмишту.

Весић: Естер, заједно ћемо прошетати кроз меморијални центар

БЕОГРАД: Бар Естер, по мајци Албехари, рођена у логору на Старом сајмишту, где јој је цела породица страдала, данас је на дан обележава сећања на жртве холокауста добила обећање заменика градоначелника Горана Весића да ће заједно прошетати кроз меморијални центар који је у плану да се ту изгради.

"Све што се дешавало ја сам проживела, желим док сам жива да се центар заврши, рођена сам овде, по шупама сам становала и дан данас ме душа боли када дођем овде", рекла је Естер.

Весић је рекао да је израда закона о Старом сајмишту при крају и да се једино на то чекало.

"Када се усвоји закон о Старом сајмишту биће решено имовинско питање, откупићемо приватну имовину и кренућемо у коначну реализацију меморијалног центра", рекао је Весић.

Поред изградње меморијалног центра, у плану је и издрадња музеја која ће бити посвећена жртвама холокауста, што је већ договорено на недавно одржаном састанку председника Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика.

"То ће бити први пут да Србија и Република Српска на тај начин обележавају страдање нашег народа у Јасеновцу и на тај начин се никада неће заборавити страхоте које су се десиле у Јасеновцу", објашњава Весић.

Република Србија и Град Београд, објашњава заменик градоначелника Београда, имају посебан разлог да обележавају овај дан, јер је и наш народ био систематска жртва у II светском рату, како од усташког режима, тако и од нацистичког окупатора.

"Сећањем на зртве холокасута одајемо почаст свим зртвама без обезира које су националности, а које су страдале од стране фашиста", рекао је Весић.

На Старом сајмишту данас је одржана церемоја поводом обележавања националног Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма.

На Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату венце су положили Верољуб Арсић, изасланик председника Србије, Ненад Нерић, државни секретар у министарству за рад, заменик градоначелника Горан Весић и представници преживелих логораша и још многи.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести