ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК Славимо Свештеномученика Климента! Није ЦРВЕНО СЛОВО, али би ове ДВЕ СТВАРИ требало ИЗБЕГАВАТИ (ВИДЕО)

Српска православна црква и њени верници данас прославаљају Свештеномученика Климента.
k
Фото: Youtube Printscreen

Свештеномученик Климент био је предодређен за велика дела још од најранијег детињства. Наиме, према предању, његова мајка – Ефросинија, прорекла му је мученичку смрт пре него што је умрла када је Климент био тек дечак од 12 година.

Климент се још као младић прочуо као велики доброчинитељ и свети човек. Иако је био веома млад, причало се да поседује “старачку мудрост” па су и многи старији људи долазили и од њега тражили савете и помоћ, пише Ало.

Благо оном ко зна своју службу и дар од Духа примљен, и ко до краја послужи према назначењу. Као што Дух Свети сада раздаје дарове, тако ће Господ у своје време раздавати награде.

Овај светитељ је живео повучено, уздржавајући се од било каквог ужитка и трудећи се да победи своје телесне слабости. Предање каже да се хранио само хлебом и зељем, и да целог живота није појео ниједну животињу.

Стари списи наводе да, од свих светитеља “никад нико од постања света” није мучен тако сурово и страшно као Свештеномученик Климент.

Догодило се ово у време прогона хришћана од стране цара Диоклецијана. Провео је двадесет осам година на мукама и по тамницама, али се он није одрицао хришћанске вере.

Легенда бележи и једну занимљиву причу из живота овог светитеља – Када је Климент доведен пред цара Диоклецијана у Рим, цар је пред њега поставио на једну страну разна оруђа за мучење, а на другу дарове, одликовања, одела, новац… Онда је рекао светитељу да бира.

Свештеномученик Климент је без размишљања изабрао оруђа, а мучење које је уследило било је страшно – комад по комад меса откидан му је с тела, “тако да су се кости белеле испод”, наводе списи.

Римски војници су Климента коначно убили 312. године у цркви у Анкири и то док је као архијереј служио црквену службу. Његове мошти и данас почивају на овом месту, где многобројни верници долазе јер се верује да су чуда Светог Климента безбројна и велика.

Зато што је велики део свог мученичког живота провео у затвору и мучењу, у неким крајевима Србије верује се да на данашњи празник нико не би требало да дира ножеве и остале оштре предмете како не би “повређивао” ране Светог Климента. Такође, иако данас није црвено слово, требало би избегавати тежак, физички рад и сређивање дома већ дан провести са породицом и пријатељима и на овај начин прославити успомену на живот и велика дела Свештеномученика Климента.

Климента су примили хришћани с великом радошћу, и он им је био живи извор утехе. Молитвом својом извео је воду из земље, и обратио у хришћанство толики број неверних мештана, да се за једну годину подигло на том месту 75 цркава.

Због сећања на трпљење овог великог свеца, сутра обавезно постите и посетите цркву, помолите се свештеномученику Клименту.

Дневник/Ало

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести