Ђерлек: Без милости за лекаре који говоре против вакцинације

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је данас да неће бити милости ни толеранције према лекарима који говоре против вакцинације, те додао да је огорчен због таквог понашања здравствених радника и додао да је 10 трудница и породиља изгубило живот због наговора појединих лекара да се не вакцинишу.
djerlek mirsad/tanjug/rade prelic
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Мирсад Ђерлек

"Неко мора да изгуби лиценцу. Желимо да пођемо из свог дворишта да би се људи опаметили и схватили доктринарни став - да се из епидемије може изаћи само вакцинацијом", изјавио је Ђерлек за К1.

Више говоримо о лекарима који раде у амбулантама и који углавном нису ушли и не знају шта је ''црвена зона, појаснио је, и додао да, ко год је ушао у ''црвену зону'' и видео потпуно здраве и младе људе који су дошли до респиратора, не могу да буду против вакцинације.

Према његовим речима, велики број притужби на понашање лекара је већ стигао на Вибер број Министарства 064/8811405, али то не значи да су лекари притиснути да крше правила струке.

"Ми би били монструми ако би терали наше лекаре да крше доктрину и да терају људе да се вакцинишу који у том тренутку нису за вакцинацију", рекао је Ђерлек.

Како је навео, сви проблеми ће бити сагледавани опрезно и из два угла, како се не би огрешили о колегенице и колеге а у исто време заштитили грађани.

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији коју је оценио неповољном, Ђерлек је изразио очекивање да ћемо дочекати боље бројке у новембру.

"Колико год да није довољно за колективни имунитет, 54 одсто вакцинисаних нас ипак сапшава да не доживимо катастрофу", навео је Ђерлек.

Нико није преминуо од вакцине, додао је, а када се ради о ковиду, то је сувишно питање.

Ђерлек је навео да уз све подстицајне мере и објашњења стручњака, око 40 одсто људи и даље оклева да прими вакцину.

"Не можемо измислити чаробни штапић и решити проблем. Кренули смо и према колегама, крећемо озбиљно и према поштовању епидемијских мера", изјавио је он.

Ђерлек је поручио да би рестриктивније епидемиолошке мере могле да допринесу стабилизацији, али да исто тако не треба заборавити на економију.

Он је рекао да једна од мера које се разматрају јесу ковид пропуснице које би одвојиле вакцинисане од невакцинисаних.

Међутим, Ђерлек је истакао да се при томе мора водити рачуна од поштовању људских права и Устава Србије.

"Грађани Србије морају да схвате да ковид пропуснице без вакцинације неће да реше пандемију", навео је Ђерлек.

Коментаришући медијске наслове о новим терапијама за ковид инфекцију, он је истакао да не постоји нешто у свету везано за борбу против ковида, а да држава у најкраћем року није то обезбедила грађанима.

"Немојте непроверене лекове самовољно да користите и да слушате Гугл докторе, слусајте професоре Медицинског факултета",поручио је Ђерлек.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести