Ђерлек: Четврти талас неизбежен на јесен, можда и пре, ако...

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек упозорио је данас да је четврти талас корона вируса неизбежан на јесен, а можда и пре, ако одзив за вакцинацију буде овако слаб и ако се настави неодговорно понашање грађана.
djerlek
Фото: Youtube Printscreen

Ђерлек је за ТВ Пинк, на питање да ли треба увести обавезну вакцинацију, рекао да је сигуран да би то било добро, јер се, сматра он, на други начин људи неће вакцинисати.

Он је казао да су се грађани претходних недеља претерано опустили и да многи сматрају да је корона вирус прошлост, иако је, како је нагласио, вирус и даље ту.

"Морамо бити свесни да је вирус међу нама и вреба своју ситуацију. Мере јесу релаксиране и то је добро. Годину и по дана смо били под пресијом и били смо на ивици издржљивости. Добро је да су мере релаксиране, то су нам бројке дозволиле, међутим, основне епидемијске мере попут ношења маски и држања дистанци нису укинуте", подвукао је Ђерлек.

Указао је да се маске не носе ни у градском превозу, у тржним центрима, у продавницама...

"Страх ме је да не платимо високу цену ове опуштености", рекао је Ђерлек.

Он је упозорио да је дошло до успорења вакицнације и да је са јучерашњим даном дато 2.730.000 првих доза вакцине и 2.590.000 других доза.

"То још није довољно да се опустимо, јер са тим бројем вакцинисаних не можемо очекивати мирну јесен. Морамо наћи нове моделе за мотивацију вакцинације", сматра Ђерлек.

Нагласио је да корона вирус може да се победи искључиво вакцинацијом.

"Све вакцине су безбедене и не разумем шта људи чекају. Људи ће доћи у озбиљну ситуацију, а тада ће већ бити касно", навео је Ђерлек и и додао да су хоспитализовани у Србији у 99 одсто невакцинисани.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести