Ђерлек: Још није регистрован нови сој, имамо проблем са вакцинацијом

НИШ: Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је данас да у Србији још није забележено присуство најновијег соја ковида, али да сматра да је с обзиром на пораст броја заражених само питање дана када ће бити потврђено његово присуство у Србији.
vakcinacija
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Он је истакао да и данас у Србији имамо исти проблем са вакцинацијом, како са ковидом, тако и са другим болестима.

Током посете Клиничком центру Ниш и разговора са директорима 23 здравствене установе са територије Нишавског округа, Ђерлек је истакао да смо током децембра имали 500-600 заражених дневно, док већ неколико дана имамо више од хиљаду.  

"Врло је забрињавајуће што је та подваријанта Омикрона врло заразна, најзаразнија до сада, још немамо искуства како вакцине делују, и поново апелујем на све да се вакцинишу јер је то једини спас од ковида", поручио је Ђерлек. 

Поручио је да сви треба да се придржавају епидемијских мера које никада нису ни биле укинуте - прања руку, ношења маски у затвореним просторијама, избегавању свих врсти гужве.

Државни секретар је рекао да су обезбеђене нове поливалентне вакцине за ковид, као и нови антивирусни лекови.

"Посебно апелујем да се вакцинише вунерабилна група старијих од 64 године који имају придружене болести, јер су најосетљивији. Зато и имамо 24 пацијента дневно на респираторима. Замолио  бих младе да избегавају велике гужве, знам да су жељни провода, али тиме угрожавају своје најмилије", поручио је Ђерлек.

Он је поручио грађанима да "треба да слушамо струку и наше лекаре".

"Вакцина постоји већ 200 година. Сви они који се нису вакцинисали имали су велике проблеме и смртне случајеве. Мислим да треба да правимо кампању у вези вакцинације и не бих желео да нам се понови оно што смо имали са малим богињама, а затим и када је био ковид", рекао је Ђерлек.

Додао је да верује да родитељи треба да сносе одговорност за вакцинисање своје деце.

"Очекујем да ће родитељи схватити ову поруку Министарства здравља: вакцинишите своју децу. Календар вакцинације направили су највећи стручњаци у овој земљи. То је једини начин да спречимо било коју вирусну болест и спасимо животе не само деце, већ и одраслих", поручио је Ђерлек.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести