Ђерлек: Наредних недеља нове дозе Фајзера, рано за попуштање

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек, рекао и да ће у понедељак стићи нове количине Фајзерових вакцина и то 8.700 доза, као и да 15. фебрура стиже 40.600, а 22. фебруара 46.000 доза
djerlek
Фото: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC/bs

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да се епидемиолошка ситуација поправља, али да је рано за попуштање мера, јер је и даље потребан опрез, те додао да ће бити довољно вакцина за све који треба да се ревакцинишу и за оне који треба да приме прву дозу цепива.

Он је за ТВ К1 рекао и да ће у понедељак стићи нове количине Фајзерових вакцина и то 8.700 доза, као и да 15. фебрура стиже 40.600, а 22. фебруара 46.000 доза.

"Неће то бити увек по 40.000 доза, али ''Фајзер не прескочи ниједан понедељак да не испоручи одређене количине. Битан нам је континуитет", рекао је Ђерлек.

Он је навео и да се епидемиолошка ситуација поправља, али да је и даље потребан опрез, јер је број пацијената на болничком лечењу велики.

"Нисмо за попуштање мера. Још није епидемиолошка ситуација тако стабилна да би могли да говоримо о попуштању, јер би могли да покваримо оно што смо урадили до сада. Почела је одлично и имунизација", навео је он.

Ђерлек је рекао и да верује да Институт "Торлак" може да почне са производњом руске вакцине "Спутњик В" и да ће поново постати европски центар за вакцине.

Већ 11. фебруара у "Торлак" стиже руска делегација које ће сагледати стање на Институту.

"Наши лекари су најстручнији. Оно што нам фали су ствари у техничко-технолошком домену и ту очекујем помоћ из Русије", рекао је Ђерлек.

Ђерлек: Дезинформације о масовној вакцинацији странаца у Србији

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да су наводи о масовном вакцинисању људи из Северне Мекедоније у Србији - дезинформације.

Ðерлек је навео да за вакцинацију преко еУправе могу да пријаве странци који имају пребивалиште у Србији или су у поступку добијања пребивалишта. "Међутим, морају се сви придржавати приоритета. Нећемо одустајати од оперативног плана. Здравље и животи наших грађана су нам на првом месту", рекао је Ðерлек. Упитан да ли странци долазе у Србију и плаћају вакцинацију, он је рекао да је то дезинформација и да је реч о људима који имају двојно држављанство. "Људи из ИТ сектора Владе Србије, који воде еУправу, воде строго рачуна о томе. Приче о масовном појављивању људи из Северне Македоније који се вакцинишу су дезинформације. Постоје људи који имају двојно држављанство, и користе то право. Постоје појединачни случајеви, али је то занемарљиво. Причати о масовном вакцинисању људи је дегутантно", навео је Ђерлек.

Подржава, каже, изјаву председника Александра Вучића да уколико има могућности, треба помоћи и комшијама.

EUR/RSD 117.1734
Најновије вести