Ђерлек: Невакцинисани, шта чекате, што не засучете рукав?

БЕОГРАД: Око 45 одсто популације у Србији одлучило се за масовно обољевање, а не за вакцинацију против ковида, изјавио је данас државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек и невакцинисанима поставио питање зашто се не имунизују.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Шта чекају невакцинисани, зашто не засучу рукав? Морамо имати између 70 и 80 одсто вакцинисаних за колективни имунитет", рекао је Ђерлек за телевизију К1.

Подсетио је да је у овом тренутку прву дозу вакцине против ковида-19 примило 53 одсто пунолетних грађана, док је ревакцинисан 51 одсто њих.

Ђерлек је нагласио да то није довољно за постизање колективног имунитета.

"Сви смо се надали да ћемо постићи бољи резултат, међутим велика група људи, око 45 одсто одлучила се за неки други вид постизања колективног имунитета, а то је масовно разбољевање", рекао је Ђерлек.

Он указује да је све на нама, јер, истиче, сами продужавамо опстанак вируса који мутира.

"Треба да наставимо да се боримо да повећавамо број људи који ће да приме вакцину. Постоји модел и ми ћемо да разговарамо, јер један човек сада може да зарази седморо, осморо, чак деветоро људи", додао је Ђерлек.

На питање када ће ковид пропуснице бити у употреби, Ђерлек каже да су оне спремне и да се чека финална одлука.

"Ковид пропуснице пре свега служе да се заустави ширење инфекције и оне ће имати вишеструки значај. Ангажовали смо и правнике који ће то усагласити, пошто се прича да ли је уставно, то јест да ли се врши дискриминација", навео је Ђерлек.

Он је још једном указао на важност вакцинације, упоређујући бројеве из прошле и ове године, када је на исти број новозаражених, потврђен мањи број умрлих од последица ковида.

"Када упоредимо децембар прошле године и септембар ове - исти је број новооболелих, али нема толико умрлих. Прошле године умрла су 54 пацијената на исти број новооболелих, а ове године 24", рекао је Ђерлек.

Такође, додао је да је сада 2,5 пута мањи број хоспитализованих.

"То је значај вакцинације", истакао је Ђерлек.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести