Ђерлек: Предстоји нам време славља и слава, нема места опуштању

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да је смањење броја новооболелих добар статистички податак, али да још увек нема довољно аргумената за опуштање јер, додао је, имамо 5.400 људи у ковид болницама, више од 200 људи на респираторима, а дневно умире између 50 и 60 људи.
m
Фото: Tanjug/T. Radovanović, arhiva

Ђерлек је за РТС рекао да се у последњих месец дана бележи повећање датих првих, других и трећих доза и оценио да је то утицало на стабилизацију епидемијске ситуације.

Како је рекао, дато је првих доза 3,3 милиона, других доза 3,1 милион и трећих доза око 1.400.000.

Навео је да је највећи проценат вакцинације од 78 одсто забележен у Прешеву, да је Прибој на 67 одсто, Ниш на 63 одсто, а Београд на 62 одсто.

То су заиста високе бројке у односу на остале градове. Што се тиче зачеља, ту је без промене. Тутин је на 20 процената, Лајковац на 30 и Мионица на 31 одсто, истакао је Ђерлек.

Нагласио је да га радује што млади схватају значај вакцинације.

То је био до скоро катастрофалан резултат. Међутим, у овом тренутку ми имамо 27,8, скоро 28 посто вакцинисаних. Није то бројка с којом би могли да кажемо да је за велико славље. Шта је утицало? Искрено да вам кажем, мислим ковид пропуснице и оно што смо говорили, људи желе да увече седе у кафићима и ресторанима, сматра Ђерлек.

Ипак, додао је да нису сви млади схватили озбиљност коју корона вирус носи са собом и да ће се на томе радити разговорима са младима.

Ђерлек је рекао да га много брине што деца у актуелном таласу нису заштићена.

Заиста ме брине што је заустављено много живота који практично нису ни почели. То је огроман и ненадокнадив губитак. Мислим да сви ми смо родитељи и да треба да ставимо прст на чело и да кажемо да ли ми имамо право да угрожавамо животе своје деце, јер се углавном дешавало да су невакцинисани родитељи заразили своју децу, казао је Ђерлек.

Он је навео да је у последња три дана издато око 53.000 дигиталних сертификата који су компатибилни са прописима Европске уније и оценио да то говори да људи желе да путују и искористе бенефите вакцинације.

Додао је да ће зелени сертификат усклађен са ЕУ за пет дана моћи да се извади и у поштама широм Србије, а када је реч о старим сертификатима, навео је да је до сада издато око 2.166.000.

Грађани показују на тај начин колико су били одговорни, а с друге стране, користе бенефит вакцинације и желе да остану у ресторану после 20 сати, јер им то омогућава одлука Кризног штаба и на неки начин поспешују друге људе да се вакцинишу, истакао је Ђерлек.

Он је навео да се боји да ће доћи неки нови сој вируса који ће више погађати децу.

Сваки изгубљен живот је за мене трагедија, да ће нам створити већу трагедију од ове што трпимо, јер смо изгубили много живота, истакао је Ђерлек.

Подсетио је да у наредном периоду предстоје догађаји који су епидемиолошки ризик - славе, два Божића, Нова година, велики прилив наших грађана који живе у иностранству.

Треба све то, на неки начин, преживети, а да се не погорша ситуација, рекао је Ђерлек.

На питање да ли је решење увођење ковид пропусница за још неке просторе, Ђерлек је одговорио да неће бити увођења ковид пропусница за друге објекте уколико не буде погоршања епидемијске ситуације.

Нагласио је да је у овом тренутку рано размишљати о томе да неке установе изађу из ковид система и да ће се сачекати да прођу ризични догађаји.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести