Ђерлек: Продужење пропусница није избор број један

БЕОГРАД: Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је данас да продужење важења ковид пропусница на 24 сата није избор број један, ако број оболелих настави да опада, али је нагласио да би Министарство могло да предложи и ту меру, уколико се стање погорша.
djerlek
Фото: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC/bs

"Министарство здравља прати ситуацију на дневном нивоу и ако се погорша стање, онда смо за рестриктивније мере, можда ћемо предложити и ту меру", рекао је Ђерлек за РТС.

Он је истакао и да у Србији није потврђено присуство делта соја корона вируса и оценио да су и ковид пропуснице и продужени распуст допринели смиривању епидемијске ситуације.

Ђерлек је рекао и да је до данас трећу дозу вакцине против корона вируса примило 1.215.000 грађана.

Нагласио је да је ситуација и даље забрињавајућа и поручио да нема опуштања.

"Потребна је опрезност, вирус је ту, наша недисциплина му олакшава да пронађе незаражене људе и да опстаје, омогућава да мутира што може бити врло непријатно", навео је Ђерлек.

Ђерлек је поручио да мора да се настави са масовном имунизацијом и оценио да људи све више схватају значај вакцинације.

"Ковид пропуснице су повећале проценат вакцинисаних – то је 50 одсто што се тиче прве дозе", рекао је државни секретар.

Што се тиче стања у селима на Пештерској висоравни, Ђерлек је рекао да је четврти талас раније почео у том делу него у осталим деловима Србије.

Истакао је и да су у Регионалном центру у Новом Пазару 62 хоспитализована пацијента, а пре месец дана било их је 200.

Навео је и да је у Тутину 20 одсто вакцинисаних, у Новом Пазару 32 одсто, а у Сјеници 37 одсто.

Ђерлек је оценио да је ситуација задовољавајућа.

Државни секретар је рекао да је контактирао са установом "Драгиша Мишовић" да види какво је стање са децом и навео да су до пре четири-пет дана имали 32 пацијента, а од пре два дана 17 пацијената, што је пад од 50 одсто.

"Остаје нам да пожелимо да бројеви наставе да падају. Надам се да је делта сој достигао максимум и да се крећемо ка стабилизацији епидемијске ситуације", закључио је Ђерлек.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести