Ђерлек: Са 70 до 80 одсто вакцинисаних мере нам неће требати

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је вечерас да је време да нас драстични случајеви обољевања и умирања младих од корона вируса натерају да се дозовемо памети и схватимо да је једини лек против ковида-19 вакцина.
djerlek
Фото: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC/bs

Ђерлек је гостујући на Танјуг телевизији истакао да смо пропустили прву шансу да достигнемо довољан број вакцинисаних и да смо мислили да ћемо до јуна имати тај број, а онда су људи уместо на вакцинацију ишли на одморе и донели делта сој.

За овај сој се, указао је он, испоставило и да је заразнији и по последицама тежи него што се прво претпостављало.

Делта сој је много заразнији од соја на почетку, од кога су могла да се заразе два до три човека, а од делте се зарази седам, осам, а некада и девет људи. Мислило се да је његова карактеристика само велика заразност, међутим и број људи на респираторима и оних који губе животе је изузетно велики у односу на оно што смо очекивали, рекао је Ђерлек.

Истакао је да је у четвртом таласу међу оболелима више од 60 одсто младих, испод 35 година, да млади треба да схвате да је корона смртоносна и да од њих зависи колико ћемо брзо доћи до победе над овом болешћу.

Сада смо далеко од колективног имунитета управо зато што имамо веома мало вакцинисаних у популацији између 18 и 30 година, оценио је Мирсад Ђерлек и додао да се очекује даље повећање броја новооболелих.

Нагласио је да се на Кризни штаб врши велики притисак, али да штаб нема чаробни штапић, већ га, како је рекао, ''имамо и зове се вакцина''.

Ако достигнемо проценат вакцинације од 70 до 80 одсто, нама више неће требати епидемијске мере, навео је Ђерлек.

Говорећи о ситуацији у Новом Пазару, рекао је да је она тешка, да је у тамошној болници јутрос било хоспитализовано 155 оболелих и да је проценат новооболелих у односу на број тестираних висок и креће се између 30 и 40 одсто.

За разлику од њега, проценат вакцинисаних је мали и износи око 24 одсто, али како је навео, храбри то што су вакцинални пунктови у Новом Пазару сада много посећенији него што је било у последњих неколико месеци.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести