Ђерлек: Здравствени систем спреман и за трећи пик

БЕОГРАД: Здравствени систем у Србији спреман је и за трећи пик вируса корона, каже државни сектретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек и додаје да здравствене установе имају сву неопходну опрему и лекове за лечење ковид пацијената.
mirsad djerlek
Фото: Youtube Printscreen

Он је за ТВ Пинк нагласио да је ковид 19 велики изазов за српски здравствени систем, али и за светске здравствене системе.

"Здравствени систем Србије је издражао и први и други пик, иако је било појединаца који су говорили да ће ''пући пети, шести дан''. Међутим, ова држава, министарство здравља и Влада су учинили све да здравствени систем одговори на све изазове", рекао је он.

Ђерлек наводи да би волео да ковид болнице убудуће буду празне, али да то све зависи "од нашег понашања и поштовања превентивних мера".

"Искуснији смо сада него што смо било у марту. У прва два пика смо капацитете преусмерили на ковид пацијенте. У последња два месеца ставили смо акценат на нон ковид пацијенте, посебно на оне који дуго чекају дијагностику магнетном резонанцом, скенером или чекају на коронарографију", навео је државни секретар.

За кршење мера, како је рекао, предвиђене су и казне али да кажњавање није циљ већ да грађани схвате колико је корона опасна и да може угрозити животе.

Међу зараженима највише је младих у узрасту од 20 до 40 године, те је Ђерлек позвао да буду одговорни према себи и другима.

Он је као позитиван пример истакао основце, па и део средњошколаца, који се понашају одговорно - носе маске, одржавају међусобно растојање, перу и дезинфикују руке редовно, те да они треба да буду пример свима како се поштују мере.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести