Дигитализација у просвети и нове уштеде у времену

БЕОГРАД: Захваљујући информационом систему еУпис који је ове године први пут имплементиран у свакој од 1.229 основних школа у Србији, до сада је уписано 62.043 ђака првака, а родитељи су ослобођени обавезе да приликом уписа прилажу извод из матичне књиге рођених и потврду о пребивалишту, већ су запослени у школама приступали овим подацима по службеној дужности. 
deca, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Како се наводи у саопштењу из Владе Србије, с обзиром да је еУпис повезан с регистром матичних књига и евиденцијом о пребивалишту, родитељи по први пут нису морали да прибављају више од 120.000 различитих докумената у папирној форми, при чему су уштедели исто толико сати чекања на неком од шалтера јавне управе. 

Од 1. јула информациони систем еУпис обезбедиће и информатизацију послова у основним школама, те ће захваљујући њему запослени у школама извршити електронско распоређивање деце у око 4.000 одељења.

Поред основних школа у Србији, Канцеларија за ИТ и еУправу је приступ информационом систему еУпис од 1. јула омогућила и сваком од 31 факултета Универзитета у Београду, те ће бруцоши приликом уписа ове године, први пут бити ослобођени обавезе подношења извода из матичне књиге рођених. 

Очекује се да ће се ове године уписати између 12.000 и 13.000 студената, што опет значи исто толико мање папира и сати чекања на шалтерима јавне управе ради прибављања извода. 

Канцеларија за ИТ и еУправу је обезбедила за све основне школе и факултете Универзитета у Београду квалификоване електронске сертификате за приступ информационом систему еУпис, одговарајуће обуке и упутства, као и подршку у коришћењу система коју пружа Контакт центар за подршку рада јавној управи, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести