Директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић: Ово је пожар, најмлађи пацијент има 20 година

БЕОГРАД: Директорка Ковид болнице у Батајници Татјана Аџић изјавила је вечерас да се у тој установи од вируса корона тренутно лечи око 700 пацијената, а да најмлађи пацијент који је на респиратору има 20 година.
korona
Фото: Tanjug/Z. Žestić, arhiva
У изјави за РТС Аџић је истакла да је данашња бројка од више од 5.000 новозаражених брине и као лекара и као руководиоца ковид болнице и додаје да само може да наслути шта ће се дестии за пет или десет дана.
"Наша болница је прилично пуна, у њој се налази 700 болесника, од тога је 620 на јединицама полуинтензивне неге и 80 у јединицама интензивне неге. Тренутно су пуне четири јединице интензивног лечења и постоји још једна, пета једница спаса", рекла је Аџић.
Истиче да више од 20 одсто свих болесника који се примају у тој болници захтева пријем у интензивну једницу.
Аџић каже да за 18 месеци од када је почела пандемија и за 10 месеци када је почела са радом Ковид болница у Батајници нису имали тежег млађег пацијента.
Наводи да је реч о девојци која је стара 20 година, апотекарка из Београда, која није вакцинисана и нема придружене болести.
"Она је интубирана, готово да нема плућа на која дише, то је један прогресиван стадијум ковида-19 и она практично дише са једним врхом плућа. Њена плућа су зацементирана и такав је делта сој вируса", каже Аџић.
Од 10 пацијената који са том девојком леже у интензивној нези, додаје Аџић, нико није вакцинисан.
Она додаје и да је 90 одсто болесника у Батајници невакцинисано.
"Лепо смо кренули да се вакцинишемо и да смо тако наставили не бисмо сигурно дошло до овог сценарија. Ово је пожар, горе је него у децембру", истиче Аџић.
Говорећи о вакцинацији запослених у Ковид болници у Батајници, Аџић каже да су у тој установи схватили озбиљност ситуације и да нема невакцинисаног здравственог радника.
EUR/RSD 117.3664
Најновије вести