Ђорђевић: Воjска способна да брани земљу, биће и оjачана

Mинистар одбране Зоран Ђорђевић истакао jе да Србиjа данас има оружану силу способну да у сваком тренутку одбрани своjу државу и народ,

наjавио повећање броjног стања воjске у 2017, и подсетио на обећање да у систему одбране неће бити отпуштања.

У обраћању припадницима MO и ВС у магазину "Oдбрана", Ђорђевић jе поручио да борба за побољшање социjалног положаjа припадника система одбране jесте и биће стални задатак.

"Захваљуjући вашем раду и пожртвовању, 2017. годину дочекуjемо поносни на чињеницу да Србиjа данас има оружану силу способну да у сваком тренутку одбрани своjу државу и народ", рекао jе Ђорђевић.

Oн jе поновио да у систему одбране неће бити отпуштања и да ће се радити на повећавању броjног стања, нарочито оних кадрова коjи су у претходном периоду бележили значаjан одлив.

Mинистар jе рекао да има разумевање за незадовољство дела припадника Воjске, оних коjи сматраjу да се синдикалним деловањем може поправити економски положаj, али да не може да буде сагласан са начином на коjи се то незадовољство изражава.

"Воjницима ниjе место на улици, нити воjницима доликуjе да своjе наjвише старешине jавно називаjу недостоjним именима", каже Ђорђевић.

Наводећи да су захваљуjући уштедама у буџету и паметним располагањем државним новцем створени услови за повећање зарада у систему одбране од пет одсто, Ђорђевић наводи да иако многи кажу да jе таj износ недовољан, треба знати да држава у овом тренутку нема могућности да издвоjи више.

"Jануарско повећање jе jедан у низу корака коjе правимо на путу ка темељном и свеобухватном подизању стандарда свих запослених у систему одбране. Имам разлога да веруjем да ћемо, уколико се строго будемо држали реформи и економског курса Владе, све чешће бити у могућности да запосленима у систему одбране доносимо лепе вести", каже министар.

Говорећи о шест руских MиГ-ова 29 коjе jе Србиjа добила од Русиjе, Ђорђевић jе рекао да ће за око годину дана, након ремонта тих шест ваздухолова уз четири коjа већ имамо, Србиjа имати ескадрилу од десет савремених ловаца ранга четврте генерациjе.

"Наше небо ће, сасвим сигурно, бити наjбезбедниjе у овом делу Eвропе", поручио jе Ђорђевић.

Према његовим речима, модернизациjа и продужење века употребе ових десет авиона коштаће око 185 милиона евра и том инвестициjом Србиjа ће решити проблем ефикасне заштите ваздушног простора у наредних 14 година.

Kако jе навео, традиционално приjатељство Србиjе са Русиjом не стоjи на путу европских интеграциjа, нити партнерских односа са земљама НATO-а у оквиру Програма Партнерство за мир.

"Србиjа jе воjно неутрална земља, са стратешким циљем уласка у EУ. Развиjамо партнерске односе са свим релевантним факторима глобалне безбедности, jер jе то jедини начин да се одупремо претњама коjе се данас пре свега очитаваjу кроз тероризам и верски екстремизам", рекао jе Ђорђевић.

Припадници Mинистарства одбране и Воjске Србиjе свакодневно су ангажовани на заштити и контроли државне границе и таj задатак обављаjу изузетно успешно. Спречена jе намера више од 18.000 илегалних миграната да уђу на териториjу наше земље, истакао jе министар.

Oн jе додао да jе Воjска Србиjе и даље институциjа коjа ужива наjвеће поверење грађана Србиjе.

"Заслуга за то jе наша, од наjмлађег воjника до начелника Генералштаба. Не смемо заборавити да се њен углед градио вековима и да наша генерациjа има завет да га одржи и оjача", поручио jе министар.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.5799
Најновије вести