До сада 261 случај нежељених реакција након вакцинације у Србији

БЕОГРАД: У Србији је, закључно са јучерашњим даном, пријављен укупно 261 случај нежељиних реакција након вакцинације против корона вируса, изјавио је Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства и додао да је то веома мали број, имајући у виду укупан број вакцинисаних грађана у нашој земљи.
Vakcina Sputnjik V Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo
Фото: Вакцина Спутњик В Фото: REUTERS /Сергеy Пивоваров

Навео је да се нежељене реакције након вакцинације могу очекивати, али да је важно то што није било дуготрајних последица.

"До сада нисмо имали ништа забрињавајуће. Све што се до сада дешавало, решавало се року у неколико дана", рекао је Зелић, гостујући на телевизији Пинк.

Навео је да нежељене реакције могу да буду повишена температура, бол на месту примене вакцине, оток, црвенило, бол у мишићима, зглобовима, главобоља, мучнина...те додао да су их углавном пријављивали грађани узраста од 45 до 64 године и да су то чешће биле жене.

"Нема разлога да било ко одустане од вакцине зато што се боји нежељних реакција, па сви смо примали вакцине од малих ногу и знали да мора да изађе неки печат, да може да се деси да вас боли глава...", рекао је Зелић.

Поручио је да не треба да се плашимо вакцина јер је, истиче, свака вакцина валидна, ефикасна и безбедна.

"Она које је тренутно доступна, та је најбоља за вас", додао је Зелић.

Осврнуо се и на то што делегација из Русије данас стиже у Институт Торлак како би проценила технолошке и кадровске капацитете тог института за производњу вакцине Спутњик В и оценио да је то одлична вест.

"То је нешто што би могло да нам обезбеди дуготрајну стабилност у снабдевању и ми заиста навијамо за то да се деси, али наравно бићемо и ригорозни контроИори целог процеса", рекао је Зелић.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести