Ђоковић: Постоји одређена цензура, нисам за вакцину

БЕОГРАД: Најбољи тенисер света Новак Ђоковић оценио је данас да постоји одређена врста цензуре када су у питању информације о корона вирусу и истакао да је кључно развијати имунитет.
novak djokovic
Фото: Tanjug (video arhiva)
"Постоји одређена цензура медицинских стручњака који говоре о решењима које се не уклапају са решењима која се уклапају са званичном медицином. Волео бих да постоји више дебата, разлика у мишљењу. Ми нисмо из те струке, па не можемо о томе да причамо. Ја бих волео да се више прича о имунитету", рекао је Ðоковић.
 
Он је то рекао у "лајву" на Фејсбуку, у којем је прво говорио Марко Пантелић, који се излечио од вируса, а учествовали су и Виктор Троицки, Јанко Типсаревић, Ненад Зимоњић, Филип Крајиновић, Александар Атанасијевић и Душан Борковић.
 
"Постоји опасност да се човек зарази, колико год да је потребно бити у карантину, то ћемо испоштовати, али...,", рекао је Ђоковић.
 
"Мислим да су људи уплашени и збуњени, а не видим да се прича о томе како човек може себе да ојача, да ојача имунитет, да редуцира могућност да се зарази. Ставили су карантин да смањиш те могућности, али имунитет је ту да се бориш и са осталим заразама", рекао је Ðоковић.
 
Додао је да ће тенисери први морати да путују када све прође и да ће то бити изазов број један због толике панике која се шири оволико месеци.
 
"Сматрам да ће то бити дубоко утиснуто у подсвест човека, па ће људи имати страх да се приближе другима. Када се неко накашље, свашта ће нам пролазити кроз главу. Колико ће се ствари променити не знам, али главна препрека за човека ће бити путовање. Прича се о обавезној вакцинацији за 18 месеци... Да ли има других решења или је то једино. Има ту милион ствари, па мислим да ће ово и те како утицати на све спортове", рекао је Ðоковић.
 
Он је изнео и мишљење о вакцинацији.
 
"Ја први нисам за вакцине, нећу да се вакцинишем. Ако то буде обавезно, мораћу да размислим. Сада стојим иза тога, али да ли ће се то променити, ако значи да ли ћу да путујем. Нису велике шансе да се тенис настави августа или септембра, за шта су мале шансе. Која ће то бити вакцина када је још нема. Званично ће сезона кренути када сви буду сигурно 100 посто да људи могу да дозволе, када буду људи безбедни, а то ће потрајати. Биће регионалних ''прајз мани'' турнира, а мислим да ће тако бити у тенису", рекао је Ђоковић.
Čiča Gliša
20.04.2020 • 18:32
Razmislimo malo. Prvo pitanje je: ko proizvodi vakcine, i gde se proizvode?
Ako se ne budu proizvodile u Srbiji, već uvozile, ima li pravo neki Srbin da
bude skeptičan šta mu se šprica u organizam? Logičan odgovor je - da, ima pravo na svoje mišljenje. Drugo pitanje je: koji je glavni sastojak svih takvih vakcina u svetu? Odgovor je: glavni i nezamenjiv sastojak je krvna plazma onih koji su preležali virus i stekli imunitet. E sada dolazimo do Đokovića i njemu sličnih, a to su već teške etičke dileme. U mnogim religijama i pokretima, vekovima je verovanje da se ljudska duša nalazi u krvi, i da se razne duše nikako ne smeju spajati direktnim mešanjem krvi. Jehovini svedoci će zato pre radosno umreti, nego primiti transfuziju. To isto važi i za vegane (Đoković) i za vegetarijance, a takođe i za mnoge pojedince koji imaju slična etička razmišljanja. Zato su se te grupe u demokratskim zemljama izborile da ne moraju biti vakcinisane, i niko nema pravo da im osporava i nipodaštava njihovo ljudsko pravo.
EUR/RSD 117.4890
Најновије вести