Домовима у Футогу и Ветернику следе и нова улагања

Председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио је јуче две установе социјалне заштите у Футогу и Ветернику, у којима су реконструисани делови објеката.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio dve ustanove socijalne zaštite u Futogu i Veterniku Foto: Tanjug/J.Pap
Фото: Председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио две установе социјалне заштите у Футогу и Ветернику Фото: Танјуг/Ј.Пап

– Са својим сарадницима и руководством Геронтолошког центра „Нови Сад” обишао сам два важна објекта у систему социјалне заштите у Војводини – Дом у Футогу за смештај одраслих и старијих лица, те Дом за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику, где смо видели део радова које смо изводили за побољшање услова за запослене и кориснике – истакао је Мировић.

Дом у Ветернику добио је нову трпезарију и обновљену кухињу у оквиру реновираног дела Павиљона Б, док је део Дома у Футогу такође реконструисан, али има још доста посла у појединим деловима објеката, тврди Мировић.

Завршена је и пројектна документација за Дом у Старој Моравици, на крају је и добијање грађевинске дозволе за реконструкцију и изградњу нових капацитета у Дому у Чуругу (Игор Мировић)

По његовим речима, стање није задовољавајуће, али су охрабрујуће вести да и Дому у Ветернику и објектима Геронтолошког центра „Нови Сад“ у граду, следи свеобухватна реконструкција коју ће спрводити Канцеларија за јавна улагања Републике Србије.

Он је додао да су током протеклих месеци обишли и Геронтолошки центар у Суботици, у којем је почела реконструкција. Завршена је и пројектна документација за Дом у Старој Моравици, на крају је и добијање грађевинске дозволе за реконструкцију и изградњу нових капацитета у Дому у Чуругу.

– Уз нова улагања, која ће на себе преузимати држава, Влада Србије преко Канцеларије за јавна улагања, знатно ћемо побољшати стање у области која не трпи паузу, него мора постојати континуитет сваке године уз занављање опреме – истакао је Мировић.  Он напомиње да деценијама ова област није била у првом плану, а здравство, образовање и социјална заштита увек морају бити у првом плану јер то показује одговорност према онима којима је помоћ најпотребнија.


Thumbnail

Следи реконструкција дома на Лиману

– У наредном периоду нам предстоји комплена реконструкција објекта на Лиману и потписан је уговор с Канцеларијом за јавна улагања вредан 500 милиона динара. У припреми је пројектно-техничка документација за Дом на Новом насељу, који је такође прошао код Канцеларије за јавна улагања за санацију, вредну око милијарду динара- каже директорка Геронтолошког центра Славица Шкрбић.

Она истиче да ће успети да реконструишу све своје објекте, а у наредном периоду трудиће се да исто учине и с опремом.


– И идуће године издвојићемо значајну своту и за припрему пројектне документације и за радове у домовима, односно објектима којима је потребна реконструкција и санација – истакао је Мировић.

Директорка Дома за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику Ана Вила казала је је њихов дом једна од највећих установа социјалне заштите и њихова основна делатност је пружање услуге смештаја, исхране, неге, хигијене, примарне здравствене заштите, васпитања, образовања и радног оспособљавања корисника.

– Дом у Ветерника има 501 корисника различитог степена подршке, односно менталног функционисања, пола и узраста – казала је Ана Вила. – Завршен је пројекат санације и адаптације централне кухиње пансионског типа и трпезарије у којој свакодневно обедује 250 корисника, а у који је Покрајинска влада уложила 24 милиона динара. Од 2016. до 2019. године Покрајинска влада је уложила више од 70 милиона динара у нашу установу, почев од помоћи за израду пројектно-техничке документације, преко различитих саветодавно-терапијских програма и пројеката за побољшање стручног дела рада у установи, набавке различите опреме, али и санације и реконструкције делова комплекса за смештај свакодневног функционисања наших корисника.


Договорене нове инвестиције

– Током ове посете договорили смо и нове инвестиције да бисмо побољшали стање у домовима – казао је Мировић. – Радићемо део објеката који нису били захваћени овом реконструкцијом у Дому у Футогу, као и у Дому у Ветернику. Морамо много више пажње, енергије и новца да усмеравамо на објекте социјалне заштите.


Thumbnail

Она је истакла да им је подршка Покрајинске владе донела прогрес у раду, као и бољи квалитет живота свих корисника.

– Дом у Ветернику је 22. октобра потписао уговор с Канцеларијом за јавна улагања вредан 404 милиона динара. Очекујем да ће наш дом добити модеран изглед и простор за бржи, лакши и учинковитији рад свих наших запослених и корисника – напоменула је Ана Вила. – Улагање подразумева санацију три комплекса за смештај наших корисника и комплетну реконструкцију водоводне и канализационе мреже унутар установе.Директорка Геронтолошког центра „Нови Сад“ Славица Шкрбић казала је да је њихов центар највећа установа социјалне заштите у Војводини и свакодневно збрињавају око 4.000 корисника из града и приградских насеља.

Осим домског смештаја, у којем борави 868 корисника, Геронтолошки центар „Нови Сад“ пружа услуге и локалној заједници, кроз прихватилишта, свратишта, дневни боравак за одрасле, помоћ и негу у кући и 19 клубова за стара и одрасла лица

– Осим домског смештаја, у којем борави 868 корисника, Геронтолошки центар „Нови Сад“ пружа услуге и локалној заједници, кроз прихватилишта, свратишта, дневни боравак за одрасле, помоћ и негу у кући и 19 клубова за старе и одрасле – рекла је Славица Шкрбић. – Ове године, на 55. годишњицу постојиња и рада Геронтолошког центра, реконструисали смо наш најстарији објекат, такозвани дворац у Футогу, чиме су испуњени основни стандарди за пружање домског смештаја. Покрајинска влада нам је помогла да санирамо најургентније потребе и да омогућимо нашим корисницима да пре свега безбедно бораве у нашој установи, као и да имају боље услове боравка.

Реконструкцијом су успели да санирају део фасаде и крова, тврди Славица Шкрбић, као и најургентнији део, последњи спрат старог дворца, који је добио нову опрему.

– Покрајинска влада је уложила 45 милиона динара у тај објекат у оквиру тих радова и добили смо 12 милиона динара од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Успели смо да покријемо само део потреба нашег најстаријег објекта у Футогу – казала је Славица Шкрбић.

        Маша Стакић

Thumbnail

РЕЧ КОРИСНИКА
 Желе да се среди трпезарија у Футогу

Осамдесетдвогодишња Драгица Савић је корисница Дома у Футогу већ 11 година и каже да јој је драго што је Дом проширен, те ће их бити још више.

– Лепо ми је овде, добро, само бисмо волели када би нам средили још и трпезарију, у којој су лоше и столице и столови и неугодно нам је када једемо – казала је Драгица Савић. – Упркос томе, пензионерски дани ми лепо протичу, без проблема, добро се слажемо, покретна сам па мало и радим, перем судове, чистим двориште, штрикам и везем у оквиру радне терапије, па то и продајем. Прилично сам покретна, па доста помажем.

Упркос годинама, духа им не мањка Коста Козарев, стар 82 године, у Дому у Футогу је већ 13 месеци и каже да је задовољан.

– Одлично је, добра храна, лепо смо дочекани, чисто је све, педантно, врло добра услуга, умивање, купање, све по реду добијамо – каже Козарев. –Дружимо се, неки играју таблића, други шах, и у дворишту смо кад је лепо време, има доста и такмичења. Радују нас и нове просторије, све је сређено и фино. Дај боже здравља, и има да уживамо у новом намештају и лепо сређеном простору. Фали нам само терен за мали фудбал, брзо бисмо окупили екипу, а ја бих играо прву позицију јер имам искуства.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести