Ђорђевић: Деца у Србији морају имати безбрижно одрастање 

БЕОГРАД: Поводом обележавања Међународног дана деце жртава насиља министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да Влада и ресорно министарство брину о својим најмлађим члановима друштва обезбеђујући им остваривања свих права које гарантују безбрижно детињство.
zoran djordjevic
Фото: Tanjug (Z.Žestić, arhiva)

Он је навео и да је једна од приоритетних активности Министарства заштита деце и породице, а заштити деце од насиља, злостављања и занемаривања придаје се посебна пажња.

"Министарство је приступило изради посебне Стратегије за превенцију и заштиту деце од насил?а са пратећим Акционим планом, чије се усвајање очекује у наредном периоду. Осим Нацрта стратегије, урађен је и Нацрт новог Општег протокола за заштиту деце од насиља. Кроз предстојеће измене и допуне Породичног закона, увешће се и забрана физичког кажњавања деце, као средства у васпитању деце, чиме ће се додатно пружити заштита правима детета", рекао је министар.

Додао је да се као посебан допринос унапређењу и заштити права деце сматра доношење закона о правима детета и Заштитнику права детета, за који јавна расправа почиње 5. јуна у Скупштини Србије и биће одржана у још градова.

"Тим законом биће установљена нова институција заштитника права детета и интегрално прописана права детета која се штите, укључујући и права детета на заштиту од занемаривања и злостављања. Доношење тог закона биће и својеврсни допринос Србије обележавању 30. годишњице од усвајања Конвенције о правима детета УН", рекао је Ђорђевић и додао да је Србија много напредовала у многим областима и да верује да ће бити пример другим земљама када је у питању борба против насиља над децом.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести