Ђорђевић: Мора се водити рачуна о здрављу запослених

БЕОГРАД:  Кризни штаб дао је препоруке, а Влада Србије треба да донесе Уредбу о минималним мерама заштите које свака фирма мора да предузме како би се спречило ширење вируса корона, каже министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.
zoran djordjevic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Он је нагласио да се труде да привреда не буде претерано оптерећена, али да се мора водити рачуна о здрављу запослених.

"За спровођење заштитних мера надлежна је санитарна инспекција. Међутим, и када инспекција рада изађе на терен и види пропусте у спровођењу заштитних мера обавештавамо надлежну инспекцију", рекао је Ђорђевић новинарима у Београду.

У домовима за старе мораће више да се ради на превентиви

Лиценцирање домова за старе биће промењено, а сви који желе да се баве тим послом мораће више да раде на превентиви, каже министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Он је нагласио и да казнена политика за оне који направе пропусте мора бити строжија, а да ће се одговорним лицима, осим што ће бити прекршајно и кривично гоњени, бити одузимане и лиценце.

"Свакако ће након епидемије вируса корона бити много промена. Неко ће да каже да ће оне бити строжије, мислим да ће морати више да се ради на превентиви", рекао је Ђорђевић новинарима пред почетак састанка са представницима СЗО и члановима кризног штаба који ће анализирати како је систем социјалне заштите реаговао на ковид 19.

Наводи да је систем социјалне заштите брзо реаговао, да су мере уведене недељу дана пре увођења ванредног стања и да првих шест недеља није било заражених у домовима за старе.

Људске грешке се дешавају, а пропустима одговорних у Нишу и Неготтину вирус је ушао у старачке домове.

"У Неготину је било смештених корисника који нису били пријављени. Зато мислим да казнена политика мора да буде ригорознија, да се кажњавају такве ствари. Морамо бити спремнији да реагуијемо, да одузимамо лиценце, али и оне који направе пропуст у раду и кривично да гонимо", закључио је он.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести