Др Мирјана Анђелић: Парабени у кремама убрзавају менопаузу

Постоје материје од којих су направљени предмети широке потрошње или су садржане у препаратима које свакодневно или често употребљавамо, а које су штетне и које могу да угрозе наше здравље.

 Обично су такве материје сакривене иза имена и ознака које могу да растумаче само стручњаци. Има их у многим хемијским препаратима: од козметичких производа, па до пластике од које се праве беби флашице и дечије играчке. Ове штетне материје имају утицаја на критичне фазе живота, као што је трудноћа, рано детињство или период адолесценције. Јавност је делимично упозната с тиме, али се томе није придавао неки велики значај. Недавно је одржан Интернационални симпозијум на тему ПЦО синдрома (полицистичних јајника), а у предконгресном програму одржан је мини симпозијум о ендокриним диструпторима (материјама из спољног света које могу да нашкоде организму). Предавачи су били највећа имена из области ендокринологије у Европи и Америци, те је и позната новосадска гинеколошкиња др Мирјана Анђелић присуствовала овом симпозијуму и поделила са нама нова сазнања до којих су дошли медицински истраживачи.

Како се ендокрини дуструптори, односно штетне материје, понашају када уђу у наше тело?

- Ендокрини диструптори су хемијска једињења или њихове смеше које су настале вештачким путем и налазе се у спољној средини, а улазећи у организам човека путем предмета широке потрошње изазивају различите поремећаје или обољења тако што имитирају дејство хормона. Да би се избегле спекулације и паушалне оцене значаја ове теме, 2009. године је организован експертски тим на нивоу Међународне асоцијације ендокринолога са циљем испитивања стварног значаја ове теме за човечанство. Дошло се до запањујућих резултата.

Какви су резултати?

- Многи ендокрини диструптори праве огроман дисбаланс у ендокрином систему човека на више начина. Мада по структури ове материје нису ни сличне хормонима, оне ипак успевају да се „прикључе” на хормонске рецепторе на ћелијским мембранама, или на мембранама нуклеуса, или да се вежу за протеине који преносе праве хормоне кроз циркулацију или кроз ткива. На ове, али на још довољно непознате начине, делују исто као естрогени, андрогени, кортикостероидни хормони или пак блокирају дејство ових хормона. Те штетне материје могу да мењају експресију гена (процес којим се информација гена користи за синтезу биохемијског материјала) и тако се објашњава епигенетско дејство на појаву неких обољења. Да разјасним, епигенетско дејство представља наследне промене у фенотипу или на гену, изазване механизмима различитим од мутација. Такве промене могу бити видљиве након неколико генерација ћелија, или чак више генерација живих бића.

Које су то материје које изазивају ове промене?

- Најчешћи ендокрини диструптори су фталати - лако испарљиве течности које се додају пластици полимера за повећање њихове еластичности. Такође су познати као пластификатори или омекшивачи. То значи да се налазе у готово свему што нас окружује. Следећа материја је бисфенол А (БПА) хемијски спој који се углавном користи за производњу поликарбонатне пластике и полиепоксида.

Америчка администрација за храну и лекове (ФДА) је објавила извештај у којем изражава забринутост око излагања фетуса, беба и мале деце тој материји (БПА) јер узрокује негативне последице за развој.

- Ове материје доводе до синдрома полицистичних јајника код особа које имају генетску предиспозицију за овај хормонски поремећај. Посебно се овде мисли на БПА који делује у пренаталном, раном постнаталном животу као и током раног пубертетског развоја. БПА се везују за андрогенске рецепторе и доводе организам у стање вишка андрогена (мушких полних хормона), па у малим дозама појачавају дејство естрогена, а у великим блокирају њихово дејство. Кривци су и за повишену инсулинску резистенцију као и за гојазност, кардиоваскуларна обољења и шећерну болест. БПА се налазе у неквалитетној пластици која се користи у домаћинству, али и у флашицама за бебе.

Које су то материје које су у козметичким производима које могу да буду опасне по здравље?

- Бутили пропил парабен. Наиме, парабени (конзерванси, ефикасни у спречавању развоја бактерија и гљивица), који се често налазе у кремама за тело и купкама, веома су јаки ендокрини диструптори који доводе до превременог престанка рада јајника или до такозване ране менопаузе. Забрињавајући су подаци да изложеност овим штетним материјама има огромне негативне ефекте на наше потомство и то не само на прво него на више наредних поколења.

Да ли то значи да такве материје могу да утичу и на све већу појаву стерилитета?

- У последњих неколико деценија знатан је пораст броја инфертилних жена код којих је доказана ендометриоза, мистериозна болест којој се не зна узрок. Доказано је у многим научним студијама, које је објавила експертска група, да је код ових жена доказано присуство фталата (који се налазе у бројној медицинској потрошној роби: рукавице, дезинфицијенси, освеживачи ваздуха, медицински текстил...) Поред наведених обољења постоје подаци да ендокрини диструптори доводе до хормонски зависних карцинома, али и до неуродегенеративних обољења.

Ови и слични подаци наводе на размишљање... Да ли ми сечемо грану на којој седимо?

- Да, заиста се треба упитати да ли је људска цивилизација достигла ниво техничко-технолошког развоја који лимитира даљи опстанак људске расе. Хемијске материје које су производ савремене цивилизације доводе до све већег процента стерилних бракова и до појаве карцинома код младих, за репродукцију способних људи. Да би се спречила катастрофа светских размера, поред стручњака, који су ипак само веома мала група појединаца, свуда у свету се организују невладине организације које значајно утичу на доношење закона и правилника о употреби и испитивању тзв. хемикалија које изазивају забринутост.

Марина Јабланов Стојановић
 

Биографија

Др Мирјана Анђелић, новосадска гинеколошкиња, једна је од најбољих студената Новосадског медицинског факултета. Прво се бавила гинекологијом за младе, али се упоредо усавршавала из области акушерства, ултразвучне дијагностике и проблема стерилитета и фетилитета. Има своју праксу, а сва обавештења о њеним активностима можете наћи на њеном сајту http://www.drandjelic.rs/

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести