Дуално образовање за пољопривреду и прехрамбену индустрију

НОВИ САД: Дуално образовање у сектору пољопривреде и прехрамбеној индустрији изузетно важно за обликовање стручних кадрова који су потребни тржишту, сложили су се данас учесници округлог стола у Привредној комори Војводине "Дуално образовање у сектору пољопривреде и прехрамбеној индустрији - изазови и могућности".
Privredna komora Vojvodine
Фото: Privredna komora Vojvodine

Председник ПКВ Бошко Вучуревић рекао је да је ПКВ иницирала данашњи скуп и повезала све релевантне чиниоце који заједничким снагама могу да утичу на унапређење школског система. 

"Данас су ту и представници релевантних институција, али и директори средњих школа и привредници. Сви ми заједно имамо обавезу и могућност да побољшамо систем образовања. На тај начин унапређује се, како школство, тако и привредни амбијент на територији целе Републике Србије", рекао је Вучуровић.

Потпредседник Покрајинске владе и секретар ресорног секретаријата Михаљ Њилаш каже да се средњим стручним школама на територији Војводине у текућој школској години образује 336 ученика по дуалном, односно кооперативном моделу образовања у пет стручних школа за три образовна профила.

Већ за наредну школску годину у 25 школа на територији АП Војводине планирано је увођење 24 нова образовна профила у осам подручја рада по дуалном моделу, рекао је Њилаш.

Директор Сектора за едукације у Привредној комори Србије Мирјана Ковачевић истакла је да је сарадња привреде и образовног сектора изузетно важна, како би се кадрови образовали у складу са потребама развоја привреде. 

"Циљ је да се већ током формалног образовања, стекну функционална, практична и применљива знања и развију вештине које би им омогућиле да се одмах по завршетку школовања укључе у реални процес рада, науче да примењују теоретско знање и да можда по завршетку школовања и сами оснивају сопствене бизнисе", истакла је Ковачевић.

Овај округли сто којем су, поред осталих, присуствовали и директори средњих стручних школа одранизовали су Привредна комора Војводине (ПКВ), Привредна комора Србије (ПКС), Министарство просвете, науке и технолошког развоја, АД "Дневник-Пољопривредник" и Задружни савез Војводине (ЗСВ).

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести