Две опције код ковид обољевања на одмору у иностранству

БЕОГРАД: Почетком ове године је укинут бесплатни карантински смештај на туристичким дестинацијама након укидања ковид мера, тако да туристи који се заразе корона вирусом у иностранству имају две опције.
putovanje korona granica turizam pix
Фото: Pixabay.com

Једна опција је да буду у карантину у смештају о свом трошку, а друга да се уз пратњу врате у своју земљу, рекао је Тан‌југу директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић.

Додаје да, према њиховим информацијама, таквих ситуација до сада није било.

"Таквих ситуација до сада нисмо имали, односно ми о томе нисмо обавештени. Јесте експанзија ширења вируса активна на свим дестинацијама, али у овом треутку не видимо неки већи проблем, обзиром да очигледно овај сој вируса не доводи до тако великих компликација и тежих слуцајева, па претпостављам да из тог разлога људи и не пријављују симптоме", рекао је Сеничић.

До сада није званично најављено да ће на неким од популарних дестинација за туристе из Србије бити уведене посебне мере за заштиту од вируса, али уколико се таква ситуација деси, Сеничић каже да ће се туристи у том случају понашати у складу са предвиђеним мерама, али да је повратак у Србију потпуно слободан, без посебних мера и ограничења.

Сеничић је истакао да би се увођење мера, на пример у Грчкој, када су у питању улазак у земљу и услови боравка, односило на туристе који тек треба да путују на дестинацију.

"Ми имамо најаву из министарства туризма Грчке да неће бити никаквих измена до 20. септембра. Почетком септембра ће у Грчкој бити прва седница кризног штаба по том питању и уколико би дошло до великог заражавања и неких ад хок измена протокола, то би пре свега утицало на путнике који још нису ушли у Грцку. Они који тек треба да путују би морали да се у том тренутку прилагоде условима за улазак. Они који се налазе на дестинацији не би имали никакав проблем да се врате у Србију", истакао је Сеничић.

Он је посебно апеловао на све оне који планирају да иду на одмор да обезбеде и полису здравственог осигурања.

Сада, како је рекао, постоји и додатак осигурања који се односи конкретно на обољевање од ковида.

"Није обавеза, али је одговорност. Сада постоји здравствено осигурање које је додатно и уз општу полису добијате и додатну полису за ковид. Потребно је да се људи распитају код осигуравача и купе ту полису која је проширена за ковид део. У том случцају у зависности од општих услова осигуравача, један део осигуравача покрива трошкове нужног смештаја уколико је то неопходно а ви сте ковид позитивни. Један део осигуравача то не чини, али вам омогућава да у случају хоспитализације покрива део трошкова вашег лечења у установи. Један део осигуравача покрива трошкове повратка, јер испадате из регуларног повратка туристичке агенције", истакао је Сеничић.

Он је напоменуо да све наведено више не спада у одговорност туристичких агенција, и да агенција може само да помогне да туристи ступе у везу са лекаром, пронађу смештај, али да уколико немају полису осигурања, све трошкове сносе сами и то не спада у надлежност и обавезу туриштичке агенције.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести