Двоје српских држављана с крузера стигло у Београд - биће у карантину

БЕОГРАД: Двоје српских држављана Д.Ш. и С. Ш., који су боравили на броду Дајмонд принцес, слетели су у Београд и наредне две недеље ће из предострожности бити у карантину.
k
Фото: Tanjug (AP Photo/Eugene Hoshiko, ilustracija)

Они су одмах по слетању упућени на тестирање на присуство Ковид-19 на Клинику за инфективне и тропске болести у Београду, речено је Тањугу у Министарству здравља.

Како наводе, то је у складу са актуелним процедурама Светске здравствене организације, као и препорукама за поступање које је донела Републичка стручна комисија за заразне болести.

На основу мисљења Републичке стручне комисије за заразне болести, Институт за јавно здравље Батут, допунио је вазећи Алгоритам активности за поступање са лицем код кога је постављена сумња на инфекцију изазвану новим Корона вирусом, одлуком о обавезним мерама карантинске изолације за особе које су биле у блиском контакту са позитивним случајевима Ковид-19, кажу у министарству.

Карантинска изолација пракса је већине западноевропских земаља.

Примера ради, италијански министар здравља Роберто Сперанц донео је уредбу која омогућава обавезан карантин за све који су били у контакту са зараженима новим корона вирусом.

Министар спољних послова Ивица Дачић јуче је рекао да су двоје српских држављана здрави и да је тестирање показало да нису заражени.

Они нису желели да буду евакуисани авионом Владе Италије, већ их је Амбасада Србије превезла на токијски аеродром одакле су комерцијалним летом допутовати у Србију.

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести