Европска ноћ истраживача из 29 градова Србије: Да наука проструји

НОВИ САД: Европска ноћ истраживача, 11. по реду, а под слоганом “Да наука проструји“ биће одржана данас и сутра у виртуелном окружењу.
n
Фото: Promo

Своје програме ће емитовати 29 градова у Србији. “Посетиоцима” ће путем интернета бити омогућено да виде бројне експерименте, радионице, изложбе, предавања и друже се са научницима. Да наука проструји, учиниће научници и истраживачи из најразличитијих области. Биће сви на истом задатку, да популаризују науку, учине је приступачном и занимљивом. Свако ко пожели да се укључи у Европску ноћ истраживача у Србији моћи ће то посредством сајта њњњ.ноцистразиваца.рс где ће се на располагању налазити целокупан програм и садржаји овогодишње манифестације.

Ове године Ноћ истраживача сусрела се, као и цео свет, са великим изазовом - пандемијом још невиђених размера у модерном добу. На тесту је цело друштво, а показало се и да су нам наука и разум потребни више него икада, порука је организатора манифестације, који подсећају да је одржавање манифестације ове године померено и уместо у уобичајеном термину последњег петка у септембру, биће одржано последњег новмебарског петка. Једанаеста Ноћ истраживача биће другачија, али већа него икада, обећавају.

На највећој научној журки, све радозналце очекује представљање бројних научних активности, експеримента, демонстрација, које ће се делити преко снимака, апликација за паметне телефоне, сајтова, игрица, лајв Јутјуб преноса, друштвених мрежа.

Тема овогодишње новосадске Ноћи истраживача је дигитална наука. У данашње време научници пректично не могу да раде без дигиталних алата. Користе их у својим истраживањима, а подаци и резултати мерења се све више налазе на онлајн платформама, док су паметни телефони постали средство помоћу ког се едукујемо, прикупљамо податке и обрађујемо их.

И у новосадској “Ноћи истраживача”, већи део програма биће (део тога се већ може видете) у онлајн формату, а ништа мање забавни и интерактивни него претходних година, наводе организатори. Тако су припремљени снимци бројних начних демонстрација који ће бити постављени на веб страници манифестације као и на Јутјуб каналу, на којем ће у “Ноћи истраживача” 27. новембра бити емитован и програм уживо. Том приликом биће одржано неколико предавања на тему ковид-19 као и о научним достигнућима у овој године пандемије. Током преноса уживо посетиоци ће моћи да  постављају питања предавачима. Истог дана, моћи ће и уживо да се поприча уз кафу и сок са нашим научницима на неким локацијама у граду.

У оквиру манифестације, од 15. новембра, у павиљону поред зграде Ректората Универзтета у Новом Саду, за посетиоце отворена је интерактивна изложба "Научно игралиште" сваког дана од 12-18 часова.

Као посебну посластицу, ораганизатори и раелизатори новосадске “Ноћи истраживача” издвајају, од 15. новембра активну апликацију “Ноћ истраживача” за андроид телефоне, у оквиру које се налази  игра "Лов на науку". Уз помоћ ове апликације може се кренути у мисију откривања и сакупљања научних трофеја широм града. Ту се налазе и АР водичи кроз “Научно игралиште” који посетиоцима у аугментованој реалности правити друштво у павиљону Ректората УНС на поменутој изложби. Ова апликација је такође И трагач за научницима са којима ће моћи да се дружи и поприча уз кафу и сок 27. новембра. Апликација Ноћ истраживача 2020 се преузима са Гугл плеј продавнице. Треба знати и да апликација користи аугментовану реалност и жироскоп, и да је подржана само на андроид уређајима који имају ове опције.

Европска ноћ истраживача у Србији финсирана је из програма “Хоризонт 2020” који је највећи програма Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марије Склодовска Кири.

Сви садржаји Европске ноћи истраживача у Србији су бесплатни.      

В. Црњански

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести