Фебруар критичан за возаче, Агенција апелује на посебан опрез

БЕОГРАД: Агенција за безбедност саобраћаја позвала је данас све учеснике у саобраћају да због повећаног броја возила на путевима у наредном периоду поштују све прописе и буду додатно пажљиви и опрезни, уз упозорење да је на српским путевима у претходних пет година у фебруару погинуло 177 особа, односно у просеку 35 људи сваке године.
saobracaj
Фото: Tanjug/D.Aničić, ilustracija

Период завршетка зимског школског распуста карактерише највећи број погинулих и повређених особа у саобраћајним незгодама, наводи Агенција у саопштењу.

Најкритичнији дан је 17. фебруар, јер је тада повећан обим саобраћаја и путовања због обележавања државног празника и повратка с распуста, а статистички подаци указују и на значајно повећање страдања у саобраћају 14. фебруара, на такозвани "Дан заљубљених".

Неприлагођена брзина и вожња под дејством алкохола су најчешћи узроци саобраћајних незгода у посматраном периоду.

Агенција наводи да учеснике у саобраћају очекује потенцијално критичан период зимског школског распуста, од 31. јануара до 17. фебруара и државног празника који ће се обележавати од 15. до 17. фебруара.

У данима викенда за време зимског распуста и празника Дана државности - Сретења, повећан је обим транзитног саобраћаја, чешћа су путовања на дужим релацијама и у ноћним условима.

У том периоду године, посебно у јутарњим и вечерњим часовима, очекивана је и магла на путевима, а коловози су претежно влажни и клизави.

Највећи број грађана путује на планине, често у условима неповољних временских прилика, те апелујемо да је потребна адекватна припрема и коришћење зимске опреме.

Подсећају да, у периоду од 1. новембра до 1. априла, возила морају бити опремљена зимском опремом, ако се због временских услова на коловозу налазе снег, лед или поледица.

Агенција за безбедност саобраћаја указује да се због прогнозираних, релативно повољних временских прилика, на путевима и улицама може очекивати више рањивих, угрожених категорија учесника у саобраћају - пешака, бициклиста, мопедиста и мотоциклиста.

Пешаци се могу очекивати на путевима у насељу, посебно у близини тржних центара.

Пешацима и бициклистима саветује се да носе светлију и уочљивију одећу, буду адекватно осветљени, опрезни и поштују саобраћајне прописе.

Мопедистима и мотоциклистима препоручују да се адекватно припреме за путовања, користе заштитну опрему, обрате пажњу на лед на коловозу, поготову у јутарњим и вечерњим часовима.

Период празника често прати и конзумирање алкохола, а услед повољних временских прилика и чешћа прекорачења брзине.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести