Фондација Ана и Владе Дивац помогла са 2,1 милиона долара грађанима

БЕОГРАД: Фондација Ана и Владе Дивац саопштила је данас да је у 2019. години, уз помоћ партнера, донатора и грађана усмерила 2,1 милиона долара за помоћ грађанима.
fondacija divac logo
Фото: Dnevnik.rs

Помоћ је добило више од 20.000 људи кроз различите хуманитарне и развојне пројекте и активности, а фокус је био на развоју локалних заједница и руралних подручја Србије кроз пољопривредне и друге грантове, подршци омладинским пројектима, економском оснаживању најугроженијих друштвених група, развоју социјалног предузетништва и преквалификацији у ИТ сектор.

Фондација је, заједно са партнерима, била посебно посвећена стратешком развоју филантропије и неговању културе давања, наводи се у саопштењу.

Током протекле године за 11 угрожених породица на Косову и Метохији обезбеђени су огрев, храна и намештај, док је за пет угрожених породица у различитим деловима Србије урађена адаптација кућа.

У околини Пријепоља су три породице први пут добиле купатила.

Додељено је 137 ученичких стипендија ђацима широм Србије који постижу одличне резултате у школи, а потичу из материјално угрожених породица, наводи Фондација.

Фондација је, у сарадњи са групом донатора из САД, наставила са програмом IT Bootcamp - непрофитном школом за преквалификације у ИТ сектору коју је у 2019. години у Београду и Нишу бесплатно похађало и завршило 202 полазника, од којих је до сада 45 одсто нашло посао или праксу у овој области.

Кроз подршку развоју пољопривреде, 115 пољопривредних домаћинстава са више од 500 чланова започело је и развило сопствени посао или пољопривредну производњу.

Помоћ је дата у виду домаћих животиња, пољопривредне механизације и грађевинског материјала.

Подржали смо и 43 организације цивилног друштва широм Србије и помогли им да у својим локалним заједницама уреде јавни простор или помогну најугроженијим суграђанима, док је шест грантова било намењено женском предузетништву.

Изграђен је мост преко Бањске реке који ће олакшати живот 500 становника седам села овог краја, који су били одсечени од Куршумлијске бање.

У току ове године обезбеђено је 550 пакета хране и средстава за личну хигијену за најугроженије породице, као и 12. 000 оброка за кориснике Црквене народне кухиње.

Фондација је подржала рад Центра за азил за 350 паса и 100 мачака у Младеновцу.

Фондација је са партнерима радила на развоју филантропије кроз активности и јавне кампање и представљена је "Стварно важна картица", прву потрошачку картицу за опште добро у шет градова Србије. живота у овим градовима.

Фондација је учествовала у раду Савета за филантропију Владе Србије кроз три радне групе и једно радно тело и допринели да се неопорезиви део за стипендије и кредите ученика и студената повећа са досадашњих 11.741 динара на 30.000 динара месечно.

Фондација се захвалила и медијима без којих речи о доброчинству не би доспеле до грађана.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести