(ФОТО) ЧУВАЈУ СЕ СРПСКА ТРАДИЦИЈА И ОБИЧАЈИ, СА ОЦА НА СИНА ПРЕНОСИ СЕ СЛАВА Велики број верника овог новембарског јутра обележава Аранђеловдан

Крсна слава велики је породични празник код Срба, а традиција се поштује вековима уназад.
1
Фото: РИНА

ЧАЧАК:Једног од највећег светаца, Архангела Михајала, слави велики број грађана који су и овог новембарског јутра поранили и у цркву однели свећу, жито и колач.

Отац и син Милан и Алекса Радуловић, овог новембарског јутра дошли су у цркву да освештају и пресеку колач, овај дан за њихову поодицу има посебан исконски значај.

- Славимо већ десет година, ја сам славу преузео од оца, мада он и даље слави. Ово је за нас веза са нашим прецима, јер исто, као што су они некада гледали у икону и долазили у цркву, тако сада и ми. Ја свом сину преносим оно што сам наследио и научио од својих предака - рекао је за РИНУ Милан Радуловић из Чачка.

Фото: РИНА

На дан славе жито се у цркву носи за претке, а колач за добру будућност потомака. То је један од најбитнијих дана у години, дан кад је породица на окупу, а у кућу стижу родбина, кумови, комшије и пријатељи.

- Слава мора да се спреми. Нисмо је прекидали ни у најтежим тренутцима. Ако пада у среду или петак онда је посна, а ако је као данас онда се спрема мрсна трпеза. Одржали смо тај обичај да и даље све спремамо у кући, слабо шта купујемо. Снајке су задужене за колаче, а ја за остале специјалитете и наравно ништа без чачанског печења. Незаобилазна је и домаћа ракија или вино да домаћин наздрави са гостима - прича Славица из и додаје да су се и у овом модерном времену очувала стара веровања и обичаји.

Фото: РИНА

- Ако је томе веровати, какав дан буде на Аранђеловдан тако ће бити током целе године и пролећа. Ако је јутро ведро чека нас пуно сунчаних дана и обрнуто - рекла је ова Чачанка.

По црквеном предању Анђео Михајло при је ступио у борбу са злим духом и у то име означава оног који је као Бог. У неким крајевима Србије овај светац слави се и као заштитник сточара, јер се верује да само он може отерати вукове.

РИНА

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести